Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

E.Jurinová: Dobudovanie diaľnice D3 na Kysuciach neznesie ďalší odklad

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Podľa ministra dopravy vypršala štúdia na posudzovanie vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA, robí sa nanovo a bude trvať ešte približne 13 mesiacov.

Žilina 2. decembra (TASR) – Dobudovanie diaľnice D3 na Kysuciach podľa predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eriky Jurinovej už neznesie ďalší odklad. Reagovala tak na minulotýždňové vyjadrenia ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina), ktorý uviedol, že je potrebný reštart projektu.

Predsedníčka ŽSK sa preto chce stretnúť s ministrom dopravy a získať informácie o harmonograme príprav na začatie výstavby D3. "Nedokončená diaľnica D3 prináša nevyčísliteľné negatívne dôsledky pre obyvateľstvo, ale aj priemysel, ktorý sa pred mnohými rokmi etabloval v regióne Kysúc na základe prísľubov dostavať dopravnú infraštruktúru. Záväzok Slovenska nemôžeme spochybniť a je nutné vnímať, že projekt D3 je 'európskym problémom'. Okolité krajiny čakajú, ako si s touto výzvou poradíme," uviedla Jurinová.

Podľa ministra dopravy vypršala štúdia na posudzovanie vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA, robí sa nanovo a bude trvať ešte približne 13 mesiacov. V januári 2023 sa budú musieť všetky zistenia z posudzovania vplyvov na životné prostredie zapracovať do územného rozhodnutia a do projektu. Verejné obstarávanie sa podľa Doležala bude môcť spustiť počas roka 2023 a bude trvať zhruba ďalší rok.