Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Ekológ priblíži výsledky výskumu správania sa kamzíkov

Kamzík vrchovský tatranský vo Vysokých Tatrách. Tatranská Lomnica 6. apríla 2009. Foto: TASR – Milan Kapusta

Štúdium správania sa zvierat je potrebné, či už v ochranárskej, konzervačnej biológii a tiež pre lepšie porozumenie domácim zvieratám.

Banská Bystrica 8. marca (TASR) – Metódy štúdia etológie zvierat a výsledky výskumu správania sa kamzíka vrchovského tatranského budú témou pravidelného podujatia Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici Príroda bez hraníc. Ako TASR informovala manažérka múzea Dana Kurtíková, ekológ Peter Mikoláši o tom porozpráva 14. marca o 17.00 h v Tihányiovskom kaštieli.

Vďaka výskumu študentov a pracovníkov Výskumného ústavu vysokohorskej biológie v najstaršom Tatranskom národnom parku sa dospelo k dôležitým informáciám z oblasti správania sa zvierat, a to najmä kamzíkov. Štúdium prebiehalo v ich prirodzenom prostredí Belianskych Tatier.

"Výskum menšieho rozsahu bol zameraný na obdobie kamzičej ruje, ktorá prebieha od októbra do začiatku decembra. Samce sa v tom čase ozývajú rujným hlasom, typické sú naháňačky, imponovanie a zriedkavejšie súboje. Prejdeme si metódy zberu údajov, ich analýzu aj vyhodnocovanie. Študenti a výskumníci zaznamenávali pomocou digitálnych kamier správanie kamzíkov štandardizovaným spôsobom. Údaje neskôr analyzovali a využitím etogramu vyhodnocovali frekvencie rôznych typov správania sa za jednu hodinu," konštatoval Mikoláši.

Štúdium správania sa zvierat je potrebné, či už v ochranárskej, konzervačnej biológii a tiež pre lepšie porozumenie domácim zvieratám.

"Priblížime si to aj na príklade odlišných druhov zvierat, napríklad obojživelníkov. Tie sú nenápadnejšie ako veľké cicavce, ale o to viac potrebujú našu pozornosť, aby nedošlo k ich úplnému vyhynutiu," dodal ekológ.