Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Elektrické vedenie pri Ružomberku bude pre vtáctvo bezpečnejšie

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Energetici zviditeľnili 200-metrový úsek prechádzajúci poľom neďaleko Liskovskej jaskyne.

Lisková 17. februára (TASR) - Úsek elektrického vedenia vysokého napätia v Liskovej (okres Ružomberok) označili energetici reflexnými prvkami. Ich úlohou je zabrániť kolíziám vtákov, najmä väčších dravcov, s vodičmi. TASR o tom vo štvrtok informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš. Dodal, že podnet prišiel od štátnej ochrany prírody, ktorá vyhodnotila lokalitu ako rizikovú.

Energetici zviditeľnili 200-metrový úsek prechádzajúci poľom neďaleko Liskovskej jaskyne. "Použili sme na to 18 plastových tabuliek s výraznými fluorescenčnými farbami a schopnosťou rotovať už aj pri slabom vánku. Na vodiče ich prichytával špeciálne navrhnutý dron," priblížil hovorca. Zdôraznil, že vďaka tomu mohlo zostať elektrické vedenie pod napätím, takže distribúciu elektriny pre odberateľov to nijako neovplyvnilo.

Na tamojšej škole sa nachádza hniezdo, z ktorého bociany často lietajú smerom k neďalekým poliam. "Po krátkom rozlete musia prekonať prekážku v podobe elektrického vedenia. Minulý rok v lete si bocian vodiče nevšimol, narazil do nich a zahynul. Po montáži odkloňovačov by sa to už nemalo opakovať," vysvetlil environmentalista zo SSD Milan Števka. Vedenie bude po novom podľa jeho slov dobre viditeľné už z diaľky, a to aj za zníženej viditeľnosti.

Energetici ošetrili na Liptove rovnakým spôsobom už viacero elektrických vedení. V posledných rokoch sa zamerali najmä na vedenia križujúce rieku Váh. Problémom však podľa Gejdoša nie sú len vedenia nad riekami. "Stožiare, stĺpy či vodiče nad poľami a lúkami lákajú dravé vtáky pre výhodnú polohu s dobrým rozhľadom. V prípade zosadnutia väčšieho dravca na konzolu stožiara alebo stĺpa už hrozí aj zásah elektrickým prúdom," načrtol. V takýchto prípadoch inštalujú energetici na "živé časti", teda tie pod napätím, chráničky z nevodivých materiálov. Takýmto spôsobom ošetrila spoločnosť v roku 2020 aj 1,5-kilometrový úsek vedenia medzi Liskovou a Liptovskou Teplou.