Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Električkový tunel pod hradom má ďalšie trhliny, termín nedodržia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Tunel vo februári zatvorili pre praskliny v ostení, ktoré v prudkých mrazoch spôsobila rozpínajúca sa zamrznutá voda.

Bratislava 24. mája (TASR) - Hoci sa sanačné práce v tuneli pod Bratislavským hradom v týchto dňoch končia, stavbu aj tak neotvoria do júna, ako avizovali. Objavili sa totiž ďalšie závažné poruchy. TASR o tom informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Agáta Staneková. Tunel pritom zatvorili ešte 2. februára.

Keď sa v tuneli odhalili trhliny, odborníci odporúčali vzhľadom na charakter a vek stavby komplexný prieskum. Upozorňovali na možné ďalšie skryté chyby. Ak by sa prieskum neuskutočnil, po sprevádzkovaní tunela by mohli hroziť ďalšie komplikácie a tunel by museli zase odstaviť. "DPB si preto objednal prieskum georadarom, ktorý v ostení tunela odhalil ďalšie, ešte závažnejšie poruchy na troch problematických úsekoch," vysvetlila Staneková s tým, že na týchto miestach sa v stredu 23. mája začalo 36 jadrových vrtov. Tie majú určiť rozsah poškodenia. "Záverečná správa bude podkladom pre projekt ďalšej sanácie," dodala.

Tunel vo februári zatvorili pre praskliny v ostení, ktoré v prudkých mrazoch spôsobila rozpínajúca sa zamrznutá voda. Električková doprava odvtedy premáva po obchádzkových trasách. Keďže sa nové linkovanie osvedčilo, pôvodné električky sa na svoje trasy zrejme nevrátia.