Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Dobrovoľníci začali s obnovou Kráľovskej studničky pod Pajštúnom

Pajštún je zrúcanina hradu na západnom Slovensku pri obci Borinka. Foto: TASR/Dano Veselský

tudnička je už 10 rokov bez vody, k jej vysychaniu prispelo presvetlenie v lese naokolo i obrovský kameň, ktorý pri páde porušil prívod vody i obmurovku.

Borinka 2. júna (TASR) – Dobrovoľníci chcú vrátiť život Kráľovskej studničke, nachádzajúcej sa pri ceste k zrúcanine hradu Pajštún pri obci Borinka. Prostredníctvom získaného grantu začali s obnovou lesného prameňa a priľahlej mokrade.

"Studnička je už 10 rokov bez vody, k jej vysychaniu prispelo presvetlenie v lese naokolo i obrovský kameň, ktorý pri páde porušil prívod vody i obmurovku," pripomenula Adriana Kušíková z občianskeho združenia (OZ) Pajštún, ktoré stojí za projektom obnovy. S revitalizáciou začali dobrovoľníci poslednú májovú nedeľu. "Studničku sme vyčistili od nanesenej hliny, lístia a konárov. Veríme, že sa podarí obnoviť nádržku s prívodom a voda sa tu znovu objaví. Studničku chceme zastrešiť", uviedla Kušíková.

Dôležitou súčasťou revitalizácie je aj obnova mokrade. Kušíková pripomína, že mokraď má význam nielen pre miestnych a turistov, ale i faunu v lokalite: "Od revitalizácie očakávame, že sa vytvorí biotop pre viaceré ohrozené živočíchy – obojživelníky, salamandru škvrnitú, či bociana čierneho. Zároveň vznikne napájadlo pre lesnú zver, vtáky, netopiere," objasnila Kušíková.