Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

TANAP: Jedovaté rastliny vie dobytok spoľahlivo rozlíšiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jesienka obsahuje jeden z najprudších jedov - kolchicín. Podľa Správy TANAP-u bol používaný už od mýtických čias a predpokladá sa, že ho využívala aj Medea.

Bratislava/Vysoké Tatry 15. júna (TASR) - Na pasienkoch je možné pozorovať, že dobytok vynecháva pri pastve niektoré druhy rastlín. Správa Tatranského národného parku (TANAP) na svojom webe konštatuje, že jedovaté rastliny vie dobytok spoľahlivo rozlíšiť.

"Na pastvinách v tomto období ostávajú nespasené listy jesienky obyčajnej, čo sme zdokumentovali pri nedávnom mapovaní lúčnych biotopov. V takomto stave rozoznáva jesienku iba málo ľudí," uviedla Správa TANAP-u. Známejšie sú kvety, ktoré sa objavujú na jeseň s ružovými až svetlofialovými kvetmi. "Dobytok ju však rozoznáva spoľahlivo a má jasne zakódované, že táto rastlina nie je jedlá a pri pastve ju dôsledne obchádza. Na pastvine, kde sa pásli kone, sme zaznamenali iba listy jesienky obyčajnej, pričom ostatná vegetácia bola spasená," poznamenala Správa TANAP-u.

Jesienka obsahuje jeden z najprudších jedov - kolchicín. Podľa Správy TANAP-u bol používaný už od mýtických čias a predpokladá sa, že ho využívala aj Medea. "Jedovatá je celá rastlina, pričom jesienkový jed je zákerný tým, že sa vstrebáva pomaly a otrava sa prejaví, až keď už môže byť neskoro," vysvetlila Správa TANAP-u.

Kone a dospelý dobytok sa na pastve jesienke vyhýbajú a odmietajú i seno s ňou, keďže ani sušením sa jej jedovatosť neznižuje. "Kozy a ovce ju bez toxických následkov spásajú, ale mlieko od takýchto zvierat môže mať toxický účinok," uzavrela Správa TANAP-u.