Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Košický kraj pripravuje Zelený katalóg

Ilustračné foto. Foto: TASR Radovan Stoklasa

V spolupráci s Dobrovoľníckym centrom Košického kraja pribudnú v najbližších týždňoch v kraji aj nové dažďové záhrady.

Košice 16. júna (TASR) - Opatrenia na zlepšenie životného prostredia poskytne Zelený katalóg, ktorý pripravuje Košický samosprávny kraj v rámci Programu obnovy krajiny. Ide o prvý materiál tohto druhu v kraji, ktorý obsahuje postup od plánovania až po realizáciu zelených projektov. Informoval o tom v stredu Úrad KSK.

Dokument bude obsahovať návod, ako v areáloch krajských stredných škôl, zariadení sociálnych služieb či vo vonkajších priestoroch kultúrnych zariadení realizovať zelené opatrenia. Nápadmi sa budú môcť inšpirovať aj ďalšie subjekty.

V Zelenom katalógu budú konkrétne opatrenia na zlepšenie životného prostredia, ako napríklad výsadba stromoradí, zadržiavanie zrážkovej vody, ale aj budovanie záhrad či zelených striech. „Okrem iného bude obsahovať popis aktuálnych klimatických rizík aj opatrenia potrebné na zmierňovanie negatívneho dôsledku meniacej sa klímy v Košickom kraji,“ priblížil predseda KSK Rastislav Trnka.

Program obnovy krajiny realizuje KSK od roku 2018. „Za posledné dva roky pribudlo v našom kraji 17 nových dažďových záhrad a ďalšie desiatky iných vodozádržných opatrení, v tomto roku máme na pláne výstavbu ďalších 13 záhrad na zadržiavanie vody. Zriadili sme Vodné rady, ktoré pomáhajú realizovať opatrenia na zlepšenie klímy aj v obciach a mestách,“ doplnil Trnka.

Zelený katalóg pripravuje kraj v spolupráci Agentúrou na podporu regionálneho rozvoja. V spolupráci s Dobrovoľníckym centrom Košického kraja pribudnú v najbližších týždňoch v kraji aj nové dažďové záhrady.

„Dobrovoľníci aktuálne upravujú záplavový svah v Nižnej Hutke, dažďová záhrada pribudne v areáloch Gymnázia Pavla Horova a Strednej zdravotníckej školy v Michalovciach a počas letných prázdnin sa začnú práce pri Obchodnej akadémii Polárna v Košiciach. Dažďová záhrada vznikla pred pár týždňami aj na Aténskej ulici v Košiciach, kde vďaka úprave chodníka steká dažďová voda priamo do záhrady,“ informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.