Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Tatranskú botanickú záhradu navštívilo tento rok 12.138 ľudí

Na snímke si turisti prezerajú a fotografujú kvety na skalke v botanickej záhrade Štátnych lesov Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách Foto: FOTO TASR - Oliver Ondráš

Na ploche 3,20 hektára mohli návštevníci v ôsmich vápencových a žulových alpínach a mokradiach obdivovať viac ako 300 druhov bylín a drevín.


Vysoké Tatry 18. septembra (TASR) - Expozíciou tatranskej prírody, ktorú v Tatranskej Lomnici prevádzkujú Štátne lesy Tatranského národného parku (TANAP), sa v nedeľu (17.9.) prešli poslední tohtoroční návštevníci. Oddnes sú jej brány zatvorené. Príležitosť spoznať vzácne či ohrozené druhy tatranskej kveteny, ako i dreviny rastúce v tomto prostredí, ponúkne botanická záhrada opäť v máji budúceho roka.

Počas tejto sezóny navštívilo expozíciu botanickej záhrady 12.138 návštevníkov. "Máj a jún využili na prehliadku botanickej záhrady najmä školy, ale dosť bolo aj dôchodcov. V priebehu letných prázdninových mesiacov spoznávali tatranskú flóru predovšetkým rodiny s deťmi," zhodnotila vedúca Expozície tatranskej prírody Štátnych lesov TANAP-u Janka Černická.

Na ploche 3,20 hektára mohli návštevníci v ôsmich vápencových a žulových alpínach a mokradiach obdivovať viac ako 300 druhov bylín a drevín, počnúc rastlinstvom podhorských lúk, cez lesný podrast až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa. Vybrané druhy si mohli priamo v botanickej záhrade aj kúpiť. Predalo sa 3002 sadeníc rastlín a 37 sadeníc stromov. "Rebríček najpredávanejších druhov rovnako ako po minulé roky vedie horec Clusiov spolu s plesnivcom alpínskym, veľmi žiadaná je aj silenka bezbyľová, astra horská, dryádka osemlupienková a mak tatranský," vymenovala Černická. Väčšina z nich sa vypredala už do konca júna. Okrem samotných rastlín v areáli expozície návštevníkov zaujala aj novinka v podobe prezentácie vysokohorskej flóry vo vstupnom vestibule.

V týchto dňoch sú takmer všetky rastliny v botanickej záhrade už odkvitnuté. "Rastliny v produkčnej záhrade musíme vyčistiť od buriny a črepníky zapustiť do pilinového substrátu, aby sme zabránili vymrznutiu koreňového systému a udržali vlhkosť. Pozbierané a vysušené semená rastlín je potrebné vyčistiť a pripraviť na jesenný výsev pre budúcu sezónu," vymenovala Černická. Ako doplnila, v botanickej záhrade vypustia zavlažovací systém a vyčistia dná jazierok, šácht a prívodov od nánosov bahna. Okrem toho budú musieť pozbierať a uskladniť aj menovky pri jednotlivých rastlinách.