Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR absolvoval školenie

Na archívnej snímke medvedica hnedá. Foto: TASR/AP

Projekt je zameraný na hľadanie spôsobov spolužitia s divo žijúcimi zvieratami s cieľom zmierňovať konflikty medzi ochranármi a majiteľmi hospodárskych zvierat či poľnohospodármi.

Banská Bystrica 18. októbra (TASR) – Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR sa v uplynulých dňoch zúčastnil na medzinárodnom odbornom tréningu a workshope pre medvedie zásahové tímy v chorvátskom Kutereve. Školenie sa uskutočnilo pod vedením chorvátskych i zahraničných odborníkov na veľké šelmy. TASR o tom v pondelok informovala Kristína Bocková, manažérka pre komunikáciu ŠOP SR.

Tréning usporiadala organizácia Carnivora Magna v spolupráci s WWF Adria v rámci projektu LIFE „Euro Large Carnivores“. Projekt je zameraný na hľadanie spôsobov spolužitia s divo žijúcimi zvieratami s cieľom zmierňovať konflikty medzi ochranármi a majiteľmi hospodárskych zvierat či poľnohospodármi.

„Pre vyše 30 členov zásahových tímov bol pripravený náročný program, ktorý pozostával z blokov prezentácií o rozsahu práce a činnostiach jednotlivých medvedích tímov v kombinácii s terénnymi tréningami. Účastníci workshopu koordinovali postupy a vymieňali si praktické skúsenosti z mapovania a monitoringu, národnej legislatívy, metodík, pracovných protokolov a postupov pri zásahoch. Počas tréningov sa tímy oboznámili s priebehom monitoringu v Chorvátsku a praktickými ukážkami imobilizácie medveďa hnedého, merania telesných parametrov, odoberania vzoriek či odhadu veku podľa abrázie chrupu,“ priblížila Bocková.

Na záver programu predstavili medzinárodný protokol, ktorý sa sústreďuje na ochranu a manažment medveďa hnedého prostredníctvom cezhraničnej koordinácie.