Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

PRIVIAZALI PSA O STROM A ODIŠLI:Muža a ženu obvinili z týrania zvierat

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Kristína Mayerová

Pes bol nájdený o štyri dni neskôr vo vážnom zdravotnom stave.

Senica 28. októbra (TASR) - Muža a ženu z obcí v okrese Senica obvinili enviropolicajti odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Národnej centrály osobitného druhu kriminality Prezídia Policajného zboru (PZ) z prečinu týrania zvierat spáchaného v štádiu pokusu formou spolupáchateľstva. Informovalo o tom Prezídium PZ na sociálnej sieti.

Ako uviedla polícia, muž a žena odviedli na vôdzke do vojenského areálu na Záhorí v katastri obci Hlboké 30. augusta svojho amerického stafordšírskeho teriéra. "Psa vo veku približne dva až tri roky ponechali bez jedla a vody priviazaného o strom v lese s úmyslom zbaviť sa ho," uviedla polícia.

Pes bol nájdený o štyri dni neskôr vo vážnom zdravotnom stave. "Boli zistené aj znaky po fyzickom týraní, keďže mal na tele rôzne povrchové zranenia po predošlom bití. Na základe znaleckého posudku vypracovaného veterinárnym lekárom bolo zistené, že pes bol v podvyživenom stave spôsobenom následkom dlhodobej, jedno až trojmesačnej nedostatočnej výživy," informovala polícia.

"Priviazaním o strom bez vody a jedla bolo zviera vystavené utrpeniu, ktoré priamo smerovalo k jeho úhynu a bez jeho včasného nájdenia by došlo k jeho utýraniu. Kto utýra zviera, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky," upozornila polícia.

Zároveň upozornila, že za týranie zvierat sa považuje aj neposkytovanie základných životných potrieb zvieraťu, ktoré je v ich vlastníctve alebo v ich držbe. Takéto správanie je v prípade jeho opakovania, v prípade krutého alebo surového spôsobu alebo v prípade smrteľného následku pre zviera dokonca trestným činom.