Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Enviropolícia rieši prípad spojeným s ČOV v areáli Petrochemy Dubová

Na archívnej snímke z 24. marca 2022 areál bývalej rafinérie Petrochema Dubová v obci Nemecká. Foto: TASR – Lukáš Mužla

Pre hrozbu odpojenia ČOV v areáli bývalej rafinérie platí v okrese Brezno mimoriadna situácia.

Nemecká 2. júna (TASR) – Prípadom spojeným s čistiarňou odpadových vôd (ČOV) v areáli bývalej rafinérie Petrochema Dubová v obci Nemecká v okrese Brezno sa už zaoberá aj enviropolícia. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre trestný čin ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PPZ) Denisa Bárdyová.

"Enviropolícia postupne zhromažďuje všetky relevantné dôkazy tak, aby bolo možné potvrdiť alebo vyvrátiť avizované informácie o ohrození životného prostredia z dôvodu porušovania právnych predpisov konkrétnymi právnickými alebo fyzickými osobami," priblížila Bárdyová. Ako dodala, trestné stíhanie bolo začaté na základe vlastného dokumentovania zistenej protiprávnej činnosti.

Pre hrozbu odpojenia ČOV v areáli bývalej rafinérie platí v okrese Brezno mimoriadna situácia. Počas mája sa v ČOV uskutočnil technický audit s cieľom analyzovať aktuálny technický stav zariadenia. Ako pre TASR uviedol prednosta Okresného úradu Brezno Ondrej Filipiak, audit preukázal závažné nedostatky a pochybenia.
Na archívnej snímke areál bývalej rafinérie Petrochema Dubová v obci Nemecká.
Foto: TASR Lukáš Mužla

Problematická situácia v Nemeckej nastala začiatkom marca, keď spoločnosť PTCHEM z dôvodu nesolventnosti oznámila prerušenie prevádzky ČOV v areáli Petrochemy Dubová. ČOV čistí splaškové vody z miestnej časti Dubová, no zabezpečuje aj čistenie dažďovej vody z gudrónových jám, ktoré sa nachádzajú v areáli niekdajšej rafinérie.

Gudrónové jamy sú skládky odpadu, ktoré vznikli pri spracovaní ropy v areáli rafinérie minerálnych olejov v obci Nemecká. Tá svoju činnosť začala ako štátny podnik v roku 1938, v druhej polovici 20. storočia fungovala pod názvom Petrochema Dubová. Okrem dvojice gudrónových jám v areáli podniku sa ďalšie dve skládky gudrónov nachádzajú v katastri obce Predajná.
Na archívnej snímke z 9. júla 2020 breh gudrónovej jamy nad obcou Predajná v okrese Brezno.
Foto: TASR - Ján Krošlák