Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Envirorezort odporučil vybudovanie terminálu LNG v Bratislave

Na snímke nákladný prístav v Bratislave 25. apríla 2018. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Proti výstavbe LNG terminálu protestovali v Bratislave aktivisti z rôznych enviroorganizácií. Navrhovaný terminál podľa nich podkopáva klimatické ciele.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Envirorezort odporučil vybudovanie terminálu LNG (skvapalnený zemný plyn) vo verejnom prístave Bratislava. V rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) vydal záverečné stanovisko. Vyplýva to zo zverejnenej dokumentácie.

"Predpokladané negatívne vplyvy navrhovanej činnosti na životné prostredie, ktoré boli identifikované v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie, podľa zákona je možné odstrániť alebo eliminovať realizáciou opatrení a podmienok," uviedlo v stanovisku Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Terminál má byť umiestnený v bratislavskom verejnom prístave, na hlavnom toku Dunaja a na polostrove prístavného bazéna Pálenisko. Plocha areálu navrhovanej činnosti zaberá 5500 štvorcových metrov. V blízkosti sa nachádza Prístavný most. Náklady na výstavbu odhaduje investor približne na 40 miliónov eur bez DPH.

Výstavbou terminálu sa majú tiež znižovať emisie skleníkových plynov a znečisťujúcich látok v riečnej doprave na Dunaji. Pre Európsku úniu je LNG jednou z možností zníženia ukončenia závislosti dopravy od ropy. "Novovybudovaný terminál LNG vo verejnom prístave Bratislava bude slúžiť na pokrytie zvyšujúceho sa dopytu po LNG, zároveň aj ako významný prvok pre zabezpečenie bezpečnosti dodávok paliva LNG, keďže súčasné zdroje LNG sa nachádzajú vo veľkej vzdialenosti od Bratislavy," uvádza sa v materiáli.

Proti výstavbe LNG terminálu protestovali v Bratislave aktivisti z rôznych enviroorganizácií. Odmietajú výstavbu terminálu. Navrhovaný terminál podľa nich podkopáva klimatické ciele.