Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Envirorezort sa stretol s odporcami ťažby zlata pod Poľanou

Na archívnej snímke štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Juraj Smatana. Foto: TASR - Martin Baumann

Rozhodnutie prieskumného územia na ťažbu zlata na Podpoľaní povoľuje držiteľovi prieskumného územia vykonávať geologické práce, ktoré nemožno považovať za ťažbu nerastov.

Bratislava 12. februára (TASR) – Platnosť rozhodnutia prieskumného územia na ťažbu zlata na Podpoľaní, ktorého vydanie je už niekoľko rokov predmetom súdneho konania, v sobotu vypršala. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR na piatkovom (11. 2.) stretnutí s odporcami ťažby v regióne ubezpečilo, že stojí na strane ochrany životného prostredia. TASR o tom informoval tlačový odbor envirorezortu.

"Na ministerstve budeme postupovať v zmysle platnej legislatívy s dôrazom na ochranu prírodných zdrojov a životného prostredia," potvrdil štátny tajomník MŽP Juraj Smatana.

Rozhodnutie prieskumného územia na ťažbu zlata na Podpoľaní povoľuje držiteľovi prieskumného územia vykonávať geologické práce, ktoré nemožno považovať za ťažbu nerastov. Po vypršaní jeho platnosti už spoločnosť, ktorá má o ťažbu záujem, nemôže bez získania nového povolenia vykonávať prieskum daného územia.

S ťažbou zlata pod Poľanou nesúhlasia samosprávy, Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), občianski aktivisti ani odborári OZ KOVO Podpolianske strojárne. Envirorezort uviedol, že preveruje možnosť, ako zabezpečiť účasť obcí a dotknutých obyvateľov v konaniach o určenie prieskumných území.

"Príklady z minulosti, a to aj z regiónu Podpoľania, v rámci snáh o ťažbu uránu či o prieskum ťažby zemného plynu na severovýchode Slovenska ukazujú potrebu zapojenia miestneho obyvateľstva do rozhodovania už na jeho začiatku," poznamenal štátny tajomník MŽP Michal Kiča.

Rozhodnutie o určení prieskumného územia na Podpoľaní vydal envirorezort v roku 2018, neskôr ho vtedajšie vedenie ministerstva zrušilo. Spoločnosť, ktorá chce pod Poľanou ťažiť, sa obrátila na Krajský súd v Bratislave, ktorý vlani rozhodnutie ministerstva zrušil a vec vrátil na ďalšie konanie. MŽP podalo proti rozsudku mimoriadny opravný prostriedok, o ktorom bude rozhodovať Najvyšší správny súd SR.