Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

M. Pecník: Epidémie sú staré ako ľudstvo samé

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Epidémie poznačili nielen mesto pod Urpínom, kde ich na Námestí SNP pripomína dobový morový stĺp, ale aj celý svet.

Banská Bystrica 20. apríla (TASR) – Epidémie, pandémie a choroby sú staré ako ľudstvo samé a sú neoddeliteľnou súčasťou našich dejín. Konštatoval to riaditeľ banskobystrického Stredoslovenského múzea (SSM) Marcel Pecník, ktorý o nich prináša zaujímavosti na youtube kanáli SSM. Zároveň dodáva, že epidémie poznačili nielen mesto pod Urpínom, kde ich na Námestí SNP pripomína dobový morový stĺp, ale aj celý svet.

Múzeum, ktoré podobne ako iné kultúrne inštitúcie funguje počas týchto dní v mimoriadnom režime, pripravilo projekty, ktorými chce prostredníctvom online platforiem naďalej prinášať informácie z histórie, kultúry a prírodných vied, kým nebudú môcť do jeho priestorov vstúpiť návštevníci.

Medzi rozsiahle projekty, ktoré SSM realizuje od roku 2015 v spolupráci s Fondom na podporu umenia, patrí napríklad aj záchrana, zreštaurovanie a sfunkčnenie vzácnej zbierky 21 stolových, nástenných a podlahových hodín. Práve ňou si 18. apríla pripomenulo Svetový deň kultúrneho dedičstva.

"V depozitároch SSM sa nachádzalo mnoho historických hodín, na ktoré nesiahla desaťročia ruka odborníka. Hodiny mali zaujímavé konštrukčné mechanizmy, umelecky zdobené skrinky, často boli v stave havarijného torza," konštatoval umelecký reštaurátor Tibor Kováč, ktorý sa postaral o ich obnovu.

Na výrobe hodín sa v minulosti podieľalo mnoho umeleckých remeselníkov - rezbári, sochári, kovolejári, umeleckí kováči, rytci či zlatníci.

"Pri reštaurovaní historických hodín musí reštaurátor ovládať mnoho povolaní, mať odborné znalosti i dlhoročnú prax, aby zvládol reštaurátorské zásahy podľa požadovaných kritérií. Mojou snahou bolo komplexné zreštaurovanie jednotlivých hodinových schránok, ich sfunkčnenie a prinavrátenie dobového lesku významným hodinárskym majstrom regiónu," zdôraznil Kováč.