Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Epidemiológovia zaznamenali výraznejší vzostup chorobnosti na chrípku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Podľa nej výskyt ARO v BBSK stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom o 35 percent, výskyt CHPO o 80 percent.

Banská Bystrica 27. september (TASR) - Výraznejší vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), najmä chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), zaznamenali v tomto týždni epidemiológovia v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK). Ako TASR informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, je to pravdepodobne signál začiatku tohtoročnej chrípkovej sezóny.

Podľa nej výskyt ARO v BBSK stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom o 35 percent, výskyt CHPO o 80 percent. Oproti vlaňajšiemu obdobiu je chorobnosť nižšia.

Odborníci z RÚVZ aktuálne evidujú 2432 chorých, čo predstavuje chorobnosť 743 ľudí na 100.000 obyvateľov. Počet chorých na chrípku je 94, čo je necelých 30 osôb na 100.000 občanov.

V obci Bacúch v Breznianskom okrese museli z dôvodu zvýšeného počtu ochorení prerušiť výchovno-vzdelávací proces v materskej škole.

Najvyšší počet chorých je v okresoch Rimavská Sobota, Zvolen, Žiar nad Hronom a Poltár. Ide najmä o občanov v produktívnom veku a seniorov.