Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bystrickí epidemiológovia zistili prípad rodinnej epidémie salmonelózy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Salmonelóza je jedno z najznámejších ochorení tráviaceho ústrojenstva a patrí medzi najčastejšie infekčné črevné nákazy.

Banská Bystrica 4. januára (TASR) – Prípad výskytu rodinnej epidémie salmonelózy na území Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) zistili v prvom kalendárnom týždni roka 2020 epidemiológovia banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Podľa slov jeho hovorkyne Márie Tolnayovej bol pravdepodobným zdrojom prenosu šalát s doma pripravovanou majonézou z domácich surových vajec.

„Prvá ochorela pacientka, ktorá majonézu pripravovala a počas prípravy ju aj ochutnávala. Neskôr ochorela i matka a dcéra. Ako príčina bola potvrdená Salmonella enteritidis,“ konkretizovala Tolnayová s tým, že odborníci vykonali v rodine protiepidemické opatrenia, ale vo vyšetrovaní a monitorovaní pokračujú.

Salmonelóza je jedno z najznámejších ochorení tráviaceho ústrojenstva a patrí medzi najčastejšie infekčné črevné nákazy. Hlavným pôvodcom choroby je baktéria Salmonella enteritidis, ktorá primárne osídľuje črevá zvierat, najmä hydiny, odkiaľ sa môže preniesť na človeka.

Ten sa môže nakaziť hlavne konzumáciou potravín obsahujúcich salmonelu, ktoré neprešli dostatočným tepelným spracovaním alebo pasterizáciou. Prejavy salmonelózy sa podobajú na iné vírusové či bakteriálne črevné ochorenia. Medzi hlavné symptómy patria kŕčovité bolesti brucha, nevoľnosť, hnačka, zvracanie, horúčka, triaška a zelená stolica.

Čas od nakazenia po prvé prejavy môže trvať od osem do 48 hodín, v závislosti od množstva salmonel. Príznaky trvajú štyri až sedem dní, a vo väčšine prípadov odznejú aj bez liečby.