Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Experti NATO riešia problematiku nástražných výbušných systémov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na výstavisku Expo Center v Trenčíne sa diskutuje o najnovších trendoch v oblasti detekcie výbušnín. Pre verejnosť sú pripravené ukážky najnovších technológii a výrobkov pre zneškodňovanie munície.

Trenčín 18. septembra (TASR) – Predstavenie nových technologických riešení a inovácií v oblasti detekcie a likvidácie nástražných výbušných systémov je hlavným cieľom päťdňového (17. - 21. 9.) podujatia Severoatlantickej aliancie NATO Demonstration and Trials 2012. Jeho organizátorom je na výstavisku Expo Center trenčianske Centrum výnimočnosti pre oblasť odstraňovania výbušných prostriedkov (EOD), ktoré je prvou oficiálnou inštitúciou Severoatlantickej aliancie na Slovensku.

Ako informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Milan Vanga, v teoretickej časti sa bude diskutovať o najnovších trendoch v oblasti detekcie výbušných hrozieb, medzinárodných snahách o zefektívnenie práce v oblasti zneškodňovania munície, o zbere digitálnych dát, o nových hrozbách a ich dopade na EOD. Súčasťou podujatia budú aj ukážky najnovších technológii a výrobkov pre zneškodňovanie munície, za účasti zástupcov rôznych svetových vedeckých špičiek, odborníkov, organizácií a firiem zaoberajúcich sa detekciou a likvidáciou výbušných prostriedkov. Ukážky budú otvorené aj pre verejnosť.

„Toto stretnutie, ktoré organizujeme každý druhý rok, prináša jedinečnú možnosť spojiť vedcov v oblasti detekcie, operátorov v oblasti odstraňovania nástražných výbušných systémov a priemyslu. Dať ich dokopy a rozdiskutovať najdôležitejšie problémy,“ povedal pre TASR riaditeľ Centra výnimočnosti EOD Jaroslav Bielený s tým, že podujatia sa zúčastňujú špecialisti prakticky zo všetkých krajín NATO a z Partnerstva za mier Rakúšania, Fíni a Švédi.

Slovensko prevzalo úlohu vedúcej krajiny NATO v oblasti likvidácie výbušnín v roku 2004. Slovenskí špecialisti sa preslávili aj v Afganistane v roku 2011, kedy odstraňovali nástražné výbušné prostriedky umiestnené vo vozidlách v blízkosti základne počas paľby. Správu o ich hrdinstve čítali aj v americkom Kongrese.