Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

F. Kuffa: Východniari sú nespokojní s vedením Prešovského kraja

Na snímke poslanec NR SR Filip Kuffa. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rozhovor s Kuffom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu Prešovského samosprávneho kraja.

Prešov 22. októbra (TASR) - O post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa uchádza poslanec NR SR Filip Kuffa z Kežmarku. Kandiduje za stranu Život - národná strana. Medzi jeho priority patria kvalitné cesty, nové pracovné príležitosti, podpora cestovného ruchu, ako aj rodín. Rozhovor s Kuffom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu PSK.





-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu PSK? Kandidujete ako nezávislý kandidát či s podporou politických strán?-



Život - národná strana, v ktorej pôsobím ako podpredseda, ma nominovala za kandidáta na post predsedu PSK. Oficiálnu podporu iných politických strán máme na úrovni komunálnych volieb miest a obcí. Napríklad v meste Humenné sme v koalícii Smer-SD, naša strana Život - národná strana a SNS. Kandidovať som sa rozhodol hlavne preto, že je vidieť v regiónoch, že východniari sú nespokojní s vedením PSK. Je potrebné do kraja priniesť nový život.





-V akom stave sa podľa vás nachádza kraj, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-



Ak by sme zobrali na zreteľ posledný rok, tak všetci vnímame ako pozitívum, že v kraji sa robí infraštruktúra, pretože je vidieť stovky kilometrov opravených ciest, mnoho opravených mostov, priepustov.... Avšak v globále, je stále potrebné opraviť ďalšie stovky kilometrov ciest druhej a tretej triedy, naozaj naštartovať a dobudovať tú "bájnu diaľnicu" na východ; prepojiť Maďarsko - Košice - Prešov - Svidník - Poľsko rýchlostnou cestou R4. Bez kvalitnej infraštruktúry sa ťažko motivujú investori, aby vytvárali pracovne príležitosti aj na východe, ťažko sa buduje turistický ruch. Pritom práve náš kraj má mnoho kultúrnych a prírodných zaujímavosti, ktoré vedia rozhýbať turizmus aj cestovný ruch.





-Akým problémom kraj čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-



Momentálne ako my všetci, všetky kraje budú čeliť energetickej kríze. Rozpočty ktoré platili ešte pred rokom, budú nepoužiteľné kvôli nárastu cien. S tým sa bude musieť náš kraj vysporiadať. Tu bude práve úloha župana, aby komunikoval až na úrovni štátu, to znamená s vládou SR, ale aj s Národnou radou SR. V tomto smere je nesporne mojou výhodou, že naša strana Život - národná strana vie komunikovať naprieč politickým spektrom so všetkými relevantnými stranami.





-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v kraji zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?



Mať kvalitné cesty, angažovať sa v budovaní rýchlostnej cesty R4, vytvárať a podporovať nové pracovné príležitosti, a podporovať cestovný ruch skrze rýchly prístup po kvalitných cestách. Ak bude v našom kraji práca, východniari nebudú nútení cestovať stovky kilometrov za živobytím. V konečnom dôsledku je to aj podpora rodín.





-Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-



Mám okolo seba tím ľudí, ktorí kandidujú do zastupiteľstva PSK. Máme 14 kandidátov za okres Poprad, Kežmarok, Sabinov, Bardejov, Prešov, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina a Svidník na poslancov za stranu Život - národná strana.





Na post predsedu PSK okrem Kuffu kandidujú aj Michal Biganič (nezávislý), Ján Bync (nezávislý), Ľubomír Goliaš (Hnutie Občan Národ Spravodlivosť), Michal Kaliňák (Hlas-SD, Smer-SD, SNS, Aliancia), Milan Majerský (KDH, Sme rodina, SaS, Za ľudí), Milan Mazurek (Republika), Jozef Mihalčin (Srdce - Slovenská národná jednota - strana vlastencov), Patrícia Reváková (Národná koalícia/Nezávislí kandidáti) a Ingrid Tomková (Kotlebovci – ĽSNS).