Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Farmaceuti v Komárne si vyrábajú nedostatkový liek proti COVID-19

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Komárňanskí farmaceuti začali s prípravou lieku už v januári.

Komárno 10. marca (TASR) - Nemocničná lekáreň Nemocnice Agel Komárno si dokáže sama pripravovať liek účinný aj proti novému koronavírusu, ktorý je nedostupný v celej Európe. Tamojší farmaceuti pripravujú kapsule s obsahom dexametazónu nielen pre hospitalizovaných, ale aj pre ambulantných pacientov. Kapsule pripravujú podľa individuálneho rozpisu na lekársky predpis, potvrdila vedúca farmaceutka nemocnice Hajnalka Komjáthy.

Nedostatok dexametazónu v Európe je spôsobený zvýšeným počtom pacientov s novým koronavírusom. „Na základe štandardných postupov u kriticky chorých sa odporúča k terapii aj dexametazón 6 miligramov perorálne, podávaný 10 dní u tých, ktorí sú na doplnkovej kyslíkovej liečbe,“ povedala Komjáthy.

Komárňanskí farmaceuti začali s prípravou lieku už v januári. „Samotná príprava trvá približne 30 minút pri počte 100 kapsúl. Keďže ide o individuálne pripravovaný liek, kapsule je možné pripraviť s obsahom 4, 6 až 8 miligramov na 10, 20 a viac dní,“ vysvetlila vedúca farmaceutka.