Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Fašiangový sprievod mestom Trebišov pripomenul dávne tradície

Na snímke fašiangový sprievod v maskách v meste Trebišov 18. februára 2023. Fašiangový sprievod bol súčasťou akcie Fašiangy Múzea a kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove. Foto: TASR- Roman Hanc

Fašiangy sa vzťahujú na obdobie trvajúce od Troch kráľov do Popolcovej stredy a bývali vyvrcholením veselia a zábav pred blížiacim sa 40-dňovým pôstom.

Trebišov 18. februára (TASR) – Fašiangový sprievod v maskách v sobotu popoludní zažilo mesto Trebišov v rámci pripomienky tradičných zvykov tohto obdobia. V sprievode, ktorý putoval od Námestia Štefana Boleslava Romana ku Kaštieľu Andrássyovcov, sa predstavili folklórne skupiny z Malých Ozoroviec, Kysty, Novosadu, Zemplínskej Teplice, Kuzmíc a Nižného Žipova.

Išlo o súčasť podujatia Fašiangy v areáli trebišovského múzea a zahŕňalo aj prehliadku detských masiek, jarmok, fašiangové špeciality a prehliadku kaštieľa. "Pripomíname si tradície, ktoré niekedy boli na našom južnom Zemplíne. Začíname sprievodom masiek, lebo kedysi sa ľudia prezliekali v rámci fašiangov do masiek," povedala pre TASR vedúca Kultúrneho centra južného Zemplína Emília Víteková. Návštevníci mali možnosť ochutnať aj tradičné jedlá, akými sú "krepľe", čiže šišky, a "čeregy", inde nazývané fánky.

Fašiangy sa vzťahujú na obdobie trvajúce od Troch kráľov do Popolcovej stredy a bývali vyvrcholením veselia a zábav pred blížiacim sa 40-dňovým pôstom.