Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Ferratový deň priblížil Martinské hole ako letnú turistickú destináciu

Ferratu HZS predstavili v piatok 24. júna 2022 na Martinských holiach novinárom, influencerom, milovníkom hôr, športu a turistiky. Ferrata HZS na Martinských holiach patrí medzi prvé ferraty na Slovensku. Foto: TASR - Miroslav Jaroš

Ferrata HZS na Martinských holiach patrí medzi prvé ferraty na Slovensku. Vybudovali ju členovia HZS, Skialp klubu Kriváň a dobrovoľníci.

Martin 24. júna (TASR) – Ľudia pri nástupe na ferratu najviac podceňujú bezpečnosť, istenie a vlastné sily. Na Ferratovom dni na Martinských holiach na to v piatok upozornil Branislav Černák z oblastného strediska Horskej záchrannej služby (HZS) Veľká Fatra.

Záchranári zasahujú podľa neho na ferrate najmä na začiatku sezóny. "Ľudia sú po zime nabudení, ale podceňujú veci. Keď je preplnená ferrata, vtedy idú pomalšie, nikam sa neponáhľajú a je to bezpečnejšie. Veľa ľudí chodí bez ferratových súborov, čo je dosť veľké riziko," podotkol Černák.

Doplnil, že ferrata HZS na Martinských holiach je okrem Slovenského raja jedinou, ktorá je celodennou túrou. "Lebo je nástupová časť a potom samotná ferrata, ktorá vyjde priamo na Martinské hole. Celá ide popri potoku, takže pitný režim, ak by si náhodou niekto nezobral, sa dá zabezpečiť. Potok je čistý. A, samozrejme, je potrebné ferratové istenie," vysvetlil Černák.

Ferratový deň pripravili prvýkrát a mal spropagovať Martinské hole ako letnú turistickú destináciu. "Nie sú len zimným lyžiarskym strediskom. Je tu čo robiť aj cez leto, ale ľudia to musia spoznať. Pozvali sme novinárov, influencerov, milovníkov hôr, športu a turistiky. Ferratu im chceme ukázať so sprievodcom a previesť ich chodníkom, aby o ňom mohli ďalej hovoriť. Verím, že ich výstupy pomôžu ďalším ľuďom, aby sa odvážili a spoznali túto lokalitu," informoval zástupca organizátorov Matej Bórik.

Ferrata HZS na Martinských holiach patrí medzi prvé ferraty na Slovensku. Vybudovali ju členovia HZS, Skialp klubu Kriváň a dobrovoľníci. Dosahuje náročnosť C – stredne ťažká a nie je vhodná pre deti do desiatich rokov. Ferrata je jednosmerná a zasadená do kaňonu Pivovarského potoka. Prístupná je z miestnej časti Martin-Stráne na konečnej zastávke MHD. Z veľkej časti je zabezpečená stúpačkami, rebríkmi a oceľovými lanami. Trasa vedie po červenej turistickej značke. Chodník je prístupný v období od 1. júna do 15. septembra a od 1. novembra do 15. apríla, dodal Bórik.