Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Festival Art Nouveau pripomenie obdobie secesie i odkaz Alfonza Muchu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Alfonz Mucha je nielenže jeden z najvýraznejších predstaviteľov secesie, ale k piešťanským kúpeľom ho viaže aj osobná skúsenosť.

Piešťany 5. júna (TASR) – Art Nouveau, multižánrový festival odkazujúci na Zlatý vek Piešťan, sa v piešťanských kúpeľoch začne v pondelok (6. 6.). Po vlaňajšom nultom ročníku prináša celotýždenný program, ktorý odštartuje výstava fotografií a dobových písomností vyše storočného hotela Thermia Palace ako symbolu obdobia secesie v kúpeľnom meste. Informovala o tom Mária Michalčíková zo Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany.

"Počas úvodného stretnutia festivalu sa prítomným naživo pomocou videoprenosu prihovorí aj John Mucha, pravnuk Alfonza Muchu a prezident Nadácie Mucha o pripravovaných plánoch rozšírenia 'Muchovej stezky' o Piešťany v nasledujúcom období. 'Muchova stezka' je súbor miest, kde umelec pôsobil - Od Ivančíc na Morave, cez Prahu a Paríž po Mníchov. Teší nás, že kúpele sa stanú takto známymi aj pre umeleckú komunitu, a umenie, ktoré tu z obdobia secesie máme, bude vyzdvihnuté na svetovú úroveň," uviedla Michalčíková pre TASR.

V utorok (7. 6.) čaká na záujemcov prednáška Kúpele na pohľadniciach v období secesie a tiež premietanie filmu Svet podľa Muchu. Alfonz Mucha je, ako doplnila, nielenže jeden z najvýraznejších predstaviteľov secesie, ale k piešťanským kúpeľom ho viaže aj osobná skúsenosť. Liečila sa v nich opakovane jeho dcéra Jaroslava a maliar z vďaky namaľoval pre hlavnú sálu v Thermii Palace obraz Buď požehnaný prameň zdravia, ktorý nad vstupom visí dodnes.

Program festivalu bude v stredu (8. 6.) pokračovať ďalšou prednáškou Umenie zo zbierok grófa Jána Pállfyho v Thermia Palace. V súčasnosti sa pred hotelom i v jeho interiéroch nachádzajú sochy dovezené z Pállfyovského kaštieľa v Kráľovej pri Senci. "Secesné 'knihotúlanie' bude o inšpiratívnom období secesie a jeho vplyve na tvorbu umelcov. Doplní ho vystúpením Féder Teáter," uviedla Michalčíková.
Na archívnej snímke Thermia Palace.
Foto: Ensana Health Spa Hotels

Ďalšia prednáška predstaví architektúru okolo roku 1900. Návštevy Muchu a jeho rodiny v Piešťanoch budú témou prednášky riaditeľa Balneologického múzea Imricha Wintera Vladimíra Krupu.

"V piatok (10. 6.) na Svetový deň secesie privítame v Piešťanoch Red Cat Cabaret z Bratislavy, jeho umelci priblížia atmosféru newyorského Cotton Clubu," uviedla Michalčíková.

Na sobotu (11. 6.) organizátori pozývajú do Kúpeľného parku na prvý Klobúkový piknik. "Chceme privítať ľudí, aby si priniesli piknikové koše a dobrú náladu. Návštevníci sa môžu tešiť na dobrú hudbu, konať sa bude aj prehliadka v dobových odevoch," doplnila.

Secesia je posledný z univerzálnych medzinárodných výtvarných slohov. Vytvorila módu a životný štýl na konci 19. a začiatkom 20. storočia. Jej ťažisko neleží vo vysokom umení, v maľbe a sochárstve, ale v dekorácii a úžitkovom umení.