Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Tohtoročný festival EĽRO bude venovaný cechu zlatníctva a zámočníctva

Ilustračné foto Foto: TASR

Program festivalu začína v piatok 12. júla na poludnie spoločným sprievodom mestom a dobíjaním hradieb a vyvrcholí v sobotu 14. júla korunovaním kráľa remesiel.

Kežmarok 4. júla (TASR) – Hlavnými cechmi 23. ročníka festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO) v Kežmarku budú počas druhého júlového víkendu cechy zlatníctva a zámočníctva.

"Zlatníci v tomto roku oslavujú 300 rokov od založenia cechu a zámočníci si pripomínajú 570 rokov od založenia cechu. Príde jeden originálny zlatník a zámočníci budú súčasťou kováčskeho cechu," zdôvodnil riaditeľ festivalu Igor Kredátus.

Účasť na otvorení EĽRO prisľúbil aj prezident SR Ivan Gašparovič. Program festivalu začína v piatok 12. júla na poludnie spoločným sprievodom mestom a dobíjaním hradieb a vyvrcholí v sobotu 14. júla korunovaním kráľa remesiel. Tento rok sa na EĽRO prihlásilo niečo viac ako 300 remeselníkov, svoje miesto v areáli festivalu ich však nakoniec získa len niečo cez 200. "Zastúpenie budú mať okrem Slovenska aj remeselníci a umelci z Českej republiky, Ukrajiny, Srbska, Holandska, Bulharska, Ruska, Lotyšska, Nemecka, či Poľska, Maďarska, Litvy, Estónska a Španielska," doplnil Kredátus.

Okrem iných sa predstaví poľský remeselník, ktorý robí výrobky resp. sochy zo slamy v životnej veľkosti. Predvedie sa aj historická kováčska dielňa, či originálny zlatník z Kežmarku, ktorý bude mať svoje miesto pred hradom. Nebude chýbať Salaš u Franka, ktorý okrem svojich špecialít predstaví aj tradičnú výrobu syra. "Okrem toho budú môcť návštevníci vidieť výrobu z dreva, kože, textilu, kovu, skla, hliny, ale aj výrobu šperkov, mydiel či sviečok. Svoje umenie predstavia aj výrobcovia hračiek, topánok, drevených šindľov, hudobných nástrojov, papiera, nožov, ale aj remeselníci, ktorí vyrábajú výrobky zo skla," vymenúva riaditeľ festivalu.

Remeselnícku výrobu doplnia rozprávky na nádvorí hradu, ktoré sú už tradične obľúbenou záležitosťou najmenších návštevníkov. Celé predstavenie bude trvať niečo viac ako 70 minút a bude doplnené o autorské piesne Róberta Mankoveckého. V areáli hradu nájdu návštevníci aj sokoliarov, bylinkárku, či vešticu a môžu si zahrať aj obrie šachy na špeciálnej kamennej šachovnici, vojsť za múry hradu a prežiť tam rozprávkové, ale i krvavé dejiny na vlastnej koži. Krvavé dejiny budú tento rok pod názvom Nesmrteľná, pričom autor vychádza z historických udalostí, ktoré sa viažu na mesto Kežmarok.

"Bude to strašidelné, hlavnou postavou deja je čierna pani Kľučiarka, ktorá ukradla poklady poslednému majiteľovi hradu," zdôraznila riaditeľka Kežmarského múzea Erika Cintuľová. Na hradnom nádvorí budú okrem toho prezentovať svoju remeselnú výrobou aj tri kežmarské školy.

Program festivalu doplnia aj folklórne predstavenia, a to na troch javiskách, pričom jedno bude na námestí, druhé pred hradom a tretie na hradnom nádvorí. Dohromady sa predstaví takmer 850 účinkujúcich a 19 folklórnych súborov, z toho desať zo zahraničia. Okrem kežmarských folkloristov sa predstavia aj zoskupenia z Očovej i Heľpy. "Na hradnom nádvorí bude program ladený v historickom duchu, predstavia sa tu tri skupiny historického šermu, historické tance a návštevníci budú môcť okrem toho vidieť aj popravu," doplnila riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Kežmarku Gabriela Kantorková

Tento rok sa v rámci večerného programu v piatok a v sobotu návštevníkom predstavia aj Čarovné Ostrohy, v drevenom artikulárnom kostolíku vystúpia súrodenci Babjakovci, pre tých neskôr narodených je pripravené vystúpenie skupiny Peter Bič Project, či holandskej kapely Vengaboys a hudobno-tanečná skupina Country Sisters. "Tí, ktorí sa rozhodnú prísť na festival v sobotu 13. júla, môžu sa do Kežmarku doviesť historickým vlakom ťahaným parným rušňom, ktorý bude premávať na trase Poprad – Kežmarok – Podolínec - Stará Ľubovňa," upozornil Kredátus. EĽRO získalo aj ochrannú známku od apríla tohto roku a platná je na desať rokov. Ročne tento festival navštívi počas troch dní okolo 50.000 ľudí.