Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Festival francúzskych filmov v Trenčíne ponúkne divákom 14 filmov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Takmer polovica z filmov bola podľa neho ocenená na renomovaných filmových festivaloch a film Stratené ilúzie získal spolu sedem Cézarov.

Trenčín 18. novembra (TASR) – Štrnásť filmov ponúkne šesťdňový (18. – 23. 11.) Festival francúzskych filmov v trenčianskom Artkine Metro. Informoval o tom Branislav Hollý z občianskeho združenia LampArt.

Festival francúzskych filmov je jediný festival na Slovensku, ktorý sa dramaturgiou zameriava výhradne na francúzske filmy. Hlavnými organizátormi sú partnerské mestá Trenčín a Cran-Gevrier v spolupráci s občianskym združením LampArt.

"Snažili sme sa zostaviť pestrú kolekciu filmov, ktorá reprezentuje súčasnú francúzsku kinematografiu a reflektuje na aktuálne problémy francúzskej spoločnosti," uviedol Hollý.

Takmer polovica z filmov bola podľa neho ocenená na renomovaných filmových festivaloch a film Stratené ilúzie získal spolu sedem Cézarov. Aktuálnej téme sa venuje aj jediný starší film zaradený do tohtoročného programu. Film Nenávisť získal v roku 1995 na festivale v Cannes cenu za najlepšiu réžiu.

"Do programu sme pre odľahčenie zaradili aj tri francúzske komédie, najmenším divákom sú určené dva poučné animované filmy Cez hranicu a Nezlomná, obidva so slovenským dabingom," uzavrel Hollý.