Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Festival Kam na strednú priniesol ponuky pre budúcich študentov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Máme viacero podporných aktivít na zatraktívnenie duálneho vzdelávania, uviedol Jozef Viskupič.

Trnava 21. novembra (TASR) – Festival študijných príležitostí pre končiacich žiakov základných škôl Kam na strednú pripravili na štvrtok v Trnave. Trnavský samosprávny kraj (TTSK) ako zriaďovateľ stredných škôl prostredníctvom neho už tretíkrát oslovil deti, ich rodičov i pedagógov s aktuálnou ponukou študijných programov. Podľa predsedu TTSK Jozefa Viskupiča zdôraznil význam a potrebu duálneho vzdelávania.

„Máme viacero podporných aktivít na zatraktívnenie duálneho vzdelávania,“ uviedol Viskupič po tom, ako 16 zapojeným prvákom zo Strednej odbornej školy automobilovej v Trnave odovzdal tzv. duál – bus kartu, ktorá im umožní cestovanie autobusovými spojmi zadarmo. TTSK má karty pripravené pre tých začínajúcich stredoškolákov, ktorí sa do duálneho vzdelávania prihlásili v tomto školskom roku, prípadne tak stihnú urobiť do konca januára. K dnešnému dňu ich je už 226, ale číslo každým dňom podľa Viskupičových slov narastá. Okrem bus karty majú študenti možnosť ubytovania na internátoch za 1 cent a možnosti poberania „duálneho“ štipendia. „Sme skokanom roka v duálnom vzdelávaní, začínali sme s nulou, “ konštatoval Viskupič. Počet zapojených škôl sa v TTSK podľa jeho slov zvýšil trojnásobne a počet žiakov zaznamenal 220-percentný nárast.

Štvrtkový program v trnavskej Mestskej športovej hale bol predovšetkým pre žiakov z okresov Hlohovec, Piešťany, Trnava, ale ako uviedol pre TASR riaditeľ odboru školstva TTSK Stanislav Pravda, záujem prejavili aj školy zo susediacich okresov Bratislavského kraja. Odborné školy sa predstavovali ukážkami svojich odborností, upozorňovali na svoje mimoškolské aktivity, gymnáziá prezentovali možnosti aj bilingválneho vzdelávania. Medzi školami bola aj Stredná odborná škola informatiky a služieb s vyučovacím jazykom maďarským z Dunajskej Stredy, jej učiteľ Ernest Nagy povedal, že ponuku majú pre budúcich autoopravárov, elektromechanikov, elektrotechnikov, opravárov počítačov a tiež nadstavbové štúdium. „Záujem o našu školu je, máme 420 študentov,“ uviedol pre TASR. Akcia sa predtým uskutočnila na Záhorí pre okresy Senica a Skalica a v Dunajskej Strede aj pre okres Galanta.