Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Festival POCITY FILM ponúkne program aj pre najnáročnejších divákov

Počas festivalu v Prešove budú mať diváci možnosť zhliadnuť tituly, ktoré sa do bežnej slovenskej distribúcie nedostávajú.

Prešov 8. októbra (TASR) - Filmová prehliadka POCITY FILM, ktorá sa bude konať od 11. do 14. októbra v Prešove, ponúkne projekcie aj pre najnáročnejších milovníkov filmu. Dramaturgička podujatia Nina Šilanová konštatovala, že tretí ročník podujatia prinesie zaujímavé spojenia filmovej tvorby a hudby.

Festival organizuje Občianske združenie PO.CITY spolu s OZ Rutenicart a počas štyroch dní sľubuje atraktívny program. Odštartujú ho v kine Scala vo štvrtok (11.10.) filmom Andyho žena, ktorý je dielom Prešovčana Richarda Staviarskeho.

"Vo filme účinkujú herci z Divadla Jonáša Záborského a Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Zachytáva obdobie po Nežnej revolúcii a dej sa odohráva na záchytnej stanici niekde na východnom Slovensku," prezradila Šilanová.

Doplnila, že otvárací deň festivalu vyvrcholí v kine Scala celoslovenskou premiérou českej komédie s netradičným názvom Polski film režiséra Marka Najbrta. Ďalšie festivalové dni budú prebiehať na Veľkej scéne DAD.

"Počas festivalových dní budú môcť diváci zhliadnuť tituly, ktoré sa do bežnej slovenskej distribúcie nedostávajú, kvalitou však prekonávajú multiplexový mainstream," pokračovala dramaturgička. Doplnila, že jedinečné prepojenie hudby a filmového obrazu prinesie aj snímka "Tu to musí byť" v hlavnej úlohe so Seanom Penom, ktorý stvárňuje bývalú rockovú hviezdu.

Prekvapením bude v piatok (12.10.) večer projekcia nemého filmu v Divadle Alexandra Duchnoviča, ktorý bude naživo sprevádzať brnianska kapela Květy.

Lákadlom pre náročného diváka má byť aj dokumentárny filmy Zvonky šťastia, ktorý je dielom režisérskej dvojice Marek Šulík a Jana Bučka.

"Vo filme s výrazným sociálnym podtextom sledujú bratranca a sesternicu z rómskej osady, obdivovateľov Karla Gotta a Dary Rolins, ktorí sa rozhodnú poslať svojim idolom nosič s nahrávkou vlastnej verzie slávneho hitu," vysvetlila Šilanová.

Ďalším titulom určeným pre priaznivcov dokumentárneho filmu je Rok konope, ktorý ponúka nekonvenčný pohľad na problematiku lekárskeho využitia THC.

Fanúšikovia filmovej klasiky by si, podľa dramaturgičky, nemali nechať ujsť ani dva návraty do filmovej histórie. Ide o legendárnu drámu Občan Kane z roku 1941 a film slovenského režiséra Štefana Uhra Slnko v sieti.

Šilanová dodala, že program filmového festivalu doplnia hudobné koncerty v kaviarni Christiania. Jednotlivé večery spríjemnia kapely Květy, poľský Sublkocator a česká skupina Please the trees.