Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Festival proti násiliu spojí podujatia oslavujúce Nežnú revolúciu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Program Koncertu pre všímavých vznikol ako spoločný projekt festivalov Pohoda a Konvergencie.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Festival proti násiliu spojí vo štvrtok 17. novembra v centre Bratislavy štyri kultúrne a spoločenské podujatia. Pod hlavičkou festivalu sa uskutoční Koncert pre všímavých, Biela vrana, Stredoeurópske fórum i koncerty v klube Fuga, ktoré spoločne oslávia výročie Nežnej revolúcie. Organizátori prízvukujú, že okrem odkazu Nežnej revolúcie sa chcú spoločne postaviť proti prejavom neznášanlivosti a násiliu, ktoré je ich dôsledkom.

Program Koncertu pre všímavých vznikol ako spoločný projekt festivalov Pohoda a Konvergencie. Na Námestí SNP ho o 17.00 h otvorí Slovenský komorný orchester, s ktorým zaspievajú Jana Kirschner a Michal Kaščák. Ten sa na koncerte predstaví aj s kapelou Bez ladu a skladu a Drť, ku ktorej sa pripojí Fedor Gál. "Zahrajú aj Chalani z chatrče a kapely Neha!, Rozpor a Para. Zaujímavé kolaborácie ponúknu Vec, Tono S a Zuzana Mikulcová či spojenie slovenského a maďarského folklóru v rámci vystúpenia kapiel Muzička a Varjos," približujú organizátori s tým, že zastúpenie bude mať aj židovská menšina, ktorú predstavia muzikanti v rámci projektu Chasidské piesne a rusínsku kultúru na koncerte zastúpi Štefan Štec. Záver koncertu bude patriť súčasnejším žánrom, zahrať má B-Complex a ukrajinská speváčka a rapperka Alina Pash. Koncert pre všímavých bude naživo streamovaný aj na sociálnych sieťach Festivalu Pohoda.

Koncertu bude predchádzať medzinárodné podujatie Stredoeurópske fórum. Propagovať hodnoty demokracie, ľudských práv, tolerancie a solidarity bude v Starej tržnici od 15.30 h. V poradí 15. ročník ocenenia Biela vrana za občiansku statočnosť prebehne v Slovenskom národnom divadle (SND) od 20.00 h. Paralelne s odovzdávaním ocenení ponúkne program bratislavský klub Fuga. "Na úvod zahrá alternatívna kapela Drť, ktorá sa po albumoch Puntičkár a Minister predstaví s novým projektom s Fedorom Gálom," avizujú organizátori program, ktorý zavŕši ukrajinské trio Stoned Jesus.

Festival proti násiliu organizujú festivaly Pohoda a Konvergencie, Biela vrana, Stredoeurópske fórum, Bystriny, SND, BKIS, Fuga. Podujatie podporila Nadácia mesta Bratislavy, Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a mediálni partneri. Festival získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Grantov EHP v rámci projektu Keeping up the Freedom. Projekt bol spolufinancovaný z prostriedkov štátneho rozpočtu SR.