Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Festival slovenského posunkového jazyka chce spájať rodiny s deťmi

Snímka z podujatia Rodinný festival slovenského posunkového jazyka na futbalovom ihrisku v obci Opoji, okres Trnava v sobotu 21. augusta 2021. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Festival sa odohrá opäť na miestnom futbalovom ihrisku, okrem primárnej možnosti stretnúť sa s nepočujúcimi z rôznych miest ponúka minikurz slovenského posunkového jazyka

Opoj 16. augusta (TASR) – Rodinný festival slovenského posunkového jazyka bude v Opoji pri Trnave v sobotu 20. augusta. Slovenský zväz posunkujúcich organizuje už jeho druhý ročník, vlaňajšia premiéra mala podľa predsedu Jaroslava Cehlárika úspech nielen v komunite sluchovo postihnutých.

"Celý festival pripravujú nepočujúci dobrovoľníci, v menšej miere sa pridalo aj zopár počujúcich dobrovoľníkov. Nepočujúci pripravili veľmi pekný a bohatý program a radi privítame na danom podujatí verejnosť, najmä rodiny s deťmi. Chceme ukázať, že aj ako ľudia s postihnutím nie sme utiahnutí, chceme byť užitoční a radi obohatíme takouto pridanou hodnotou našu spoločnosť," uviedol Cehlárik.

Festival sa odohrá opäť na miestnom futbalovom ihrisku, okrem primárnej možnosti stretnúť sa s nepočujúcimi z rôznych miest ponúka minikurz slovenského posunkového jazyka, pre deti rôzne zábavné hry a súťaže, pre ženské osadenstvo na pobavenie súťaž v nalúpaní čo najdlhšej šupky jablka a pre mužov súťaž v pití piva.

"Našim cieľom bolo spojiť rodiny s deťmi, či sú počujúce alebo nepočujúce. Futbalové ihrisko v Opoji väčšinou zíva prázdnotou, je to ideálne miesto na takéto stretnutia," doplnil Cehlárik. Vlani sa nepočujúce i počujúce deti spoločne zabávali i súťažili.