Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Festival Street Art vytvorí tvrácnu verejnú galériu na sídlisku Terasa

Foto: TASR/Martin Baumann

Umelci pochádzajúci od Brazílie až po košické sídlisko Ťahanovce do 24. augusta opravia staré fasády blokov a vytvoria tak jedinečnú pouličnú galériu.

Košice 19. augusta (TASR) - Vytvoriť trvácnu verejnú galériu je cieľom festivalu, ktorý má podľa organizátorov oživiť verejný priestor 50-ročného sídliska Terasa v Košiciach a ktorý pracuje s témou Nového mestaą. „Umelci pochádzajúci od Brazílie až po košické sídlisko Ťahanovce do 24. augusta opravia staré fasády blokov a vytvoria tak jedinečnú pouličnú galériu, ktorá doplní estetický charakter sídliska,“ povedal Tomáš Čižmárik z neziskovej organizácie Košice 2013. Pod tohtoročný Street Art Communication 2012 - Nové mesto a podpíšu známe i menej známe mená.

Nové mesto je pôvodný - nikdy však nepoužitý - názov sídliska Terasa. Sídliska, ktoré bolo v 60-tych rokoch vystavané po rozhodnutí vlády postaviť najväčšie slovenské železiarne v Košiciach. V súčasnosti ju obýva vyše 40.000 ľudí roztrúsených na ploche 5,32 štvorcových kilometrov Územie je rozdelené do ôsmich územných celkov – Luníkov, ktorých charakter dopĺňajú vzácne súsošia socialistického realizmu, administratívne budovy, parky, tráva a starí ľudia,“ doplnil Čižmárik.

So svojráznymi dielami na fasádach obytných budov muselo súhlasiť aspoň 51 percent ich obyvateľov. Získavať súhlas pritom nebolo ľahké. Svoje o tom vie umelecký riaditeľ festivalu Viktor Feher, ktorý spolu s ďalšími organizátormi obiehal jednotlivé byty, rozprával sa s ich majiteľmi a vysvetľoval im projekt. Niektorí odmietali komunikovať, či dokonca neverili jeho slovám.

"Bol to veľmi náročný proces, miestami som si pripadal ako jehovista. Niekedy bolo veľmi ťažké dostať sa do brány, dosiahnuť, aby otvorili dvere bytu, pretože ľudia nemajú dobré skúsenosti," povedal Feher pre novinárov.

Diela mali byť zamerané na Nové mesto

Téma všetkých diel vytvorených počas tohtoročného festivalu mala súvisieť s 50. výročím sídliska Terasa, ktoré sa pôvodne volalo Nové mesto. Každý výtvarník to však poňal po svojom. Keďže konkrétna podoba obrazu nebola známa, obyvateľom bytoviek ukazovali organizátori len portfólia jednotlivých umelcov street-artu.Vytvorené diela pokrývajú sedem fasád, niekoľko výmenníkov, kontajneriská, či pouličný podchod.

"Reakcie boli veľmi rôzne, bolo veľa pozitívnych a bolo zopár, kde som si pripadal, že robím niečo zlé. Každý byt bol iný príbeh," dodal Feher.

Festival podporila mestská časť Košice – Západ, pod ktorú sídlisko spadá. "Ja to vnímam v kontexte osláv polstoročnice Terasy. Skrášľuje sa tým verejný priestor, ja sa z toho teším," konštatoval starosta Rudolf Bauer. "Počul som mnoho pozitívnych ohlasov, sú samozrejme aj takí, ktorým sa to nepáči, ale aj to je zmyslom, aby to trošku rozprúdilo diskusiu a námety trocha provokovali."

Na festivale sa podieľajú umelci z viacerých krajín

Na tohtoročnom festivale sa umelecky podieľal napríklad Brazílčan Claudio Ethos. K ďalším výtvarníkom patrili Erica Il Cane, M-City, Tone, Pener, Point, Cart1, Phlegm, Juraj "serwo" Hubinský, Dzive, Fiasko, Irk, Šymon Klíman, Koin, Fuzana, Betakaroten, Kubriel, Santiago a Rado Repický.

Street art communication vyvrcholí v piatok 24. augusta verejnou pouličnou vernisážou, ktorej programom bude od 17.00 h prechádzka po jeho tohtoročných stopách a otvorenie výstavy Street Art Communication vo Výmenníku na Brigádnickej ulici. V priestoroch výmenníka bude k dispozícii aj mapa všetkých diel, ktoré boli realizované počas festivalu.

Festival je organizovaný vďaka projektu SPOTs, ktorý zapája obyvateľov a umelcov do skrášľovania sídliska už dlhší čas. „Spoločne sme premaľovali fasády Výmenníka Obrody a revitalizovali verejný priestor v okolí. Street Art Communication od nás získali pre tohtoročný festival priestor pre zázemie festivalu, pomoc pri komunikácii s obyvateľmi a pri získanie potrebných povolení,“ doplnil Čižmárik.