Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Festival za €uro v Kežmarku má pripomenúť Európske ľudové remeslo

Mestské kultúrne stredisko a Múzeum v Kežmarku zorganizovali na nádvorí Kežmarského hradu jednodňové podujatie Festival za Euro. Na snímke stánky s remeselníkmi. Kežmarok, 11. júla 2020. Foto: TASR - František Iván

V kultúrnom programe postupne vystúpia viacerí hudobníci a tanečníci z Kežmarku a blízkeho okolia.

Kežmarok 11. júla (TASR) – Festival za €uro, ktorý sa koná počas soboty na nádvorí Kežmarského hradu, má aspoň sčasti pripomenúť 30. ročník Európskeho ľudového remesla, ktorý tento rok zrušili v rámci opatrení súvisiacich s novým koronavírusom. Informoval o tom Boris Švirloch z Mestského kultúrneho strediska Kežmarok, ktoré podujatie organizuje v spolupráci s Múzeom v Kežmarku.



„Na nádvorí hradu sa v stánkoch nachádzajú remeselníci, ktorí predstavujú remeslá ako krajčírstvo, kroje či umelecké kováčstvo. Návštevníci si môžu tiež zakúpiť pastierske výrobky a výrobky z medu. Taktiež sa tu odprezentuje aj Spojená stredná škola na Bielej vode v Kežmarku, ktorá má mnoho odborov ako drotárstvo, maľovanie textílii, maľovanie na tvár a mnohé ďalšie,“ uviedla lektorka Múzea v Kežmarku Alena Madejová.

Mestské kultúrne stredisko a Múzeum v Kežmarku zorganizovali na nádvorí Kežmarského hradu jednodňové podujatie Festival za Euro. Na snímke stánky s remeselníkmi. Kežmarok, 11. júla 2020.
Foto: TASR - František Iván


V kultúrnom programe postupne vystúpia viacerí hudobníci a tanečníci z Kežmarku a blízkeho okolia. Švirloch priblížil, že na pódiu hradného nádvoria sa vystriedajú detský folklórny súbor Goralik, tanečná skupina Brilant, tanečno-športové centrum Tempo, ľudová hudba Zvonárka z Ľubice, Sestry Uhlárové, detský folklórny súbor Maguráčik, tanečno-divadelná skupina Alimah Fusion a Divadlo alchýmie v Poprade, rómska tanečná skupina Deti Kesaj a folklórny súbor Magurák.

„Podujatie vo večerných hodinách vyvrcholí vystúpením tanečníkov legendárneho kežmarského folklórneho súboru Magura a na záver všetkým divákom do tanca zahrá a zaspieva Ľudová hudba Magura,“ dodal Švirloch.