Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Revitalizáciu priemyselnej zóny Fiľakova podporí Banskobystrický kraj

Ilustračná foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Nová výrobná hala v bývalej priemyselnej zóne na Šávoľskej ceste má mať rozlohu 2000 štvorcových metrov a slúžiť má pre ľahký priemysel.

Banská Bystrica/Fiľakovo 2. júla (TASR) – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) poskytne mestu Fiľakovo 400.000 eur na dofinancovanie revitalizácie bývalej priemyselnej zóny na Šávoľskej ceste. Fiľakovo však bude napriek tomu na projekt, ktorý sa predražil v dôsledku nárastu cien stavebných materiálov, potrebovať i ďalšie externé zdroje. V piatok (1. 7.) o tom na spoločnej tlačovej konferencii informovalo vedenie BBSK a primátor Fiľakova Attila Agócs.

Projekt revitalizácie areálu bývalého Kovosmaltu vo Fiľakove, ktorý počíta s výstavbou novej výrobnej haly, je súčasťou cezhraničného projektu v rámci programu Interreg. Kým pri zrode projektu v roku 2017 sa náklady na realizáciu odhadovali na 2,1 milióna eur, vlani to už bolo 4,1 milióna eur. Po aktualizácii rozpočtu začiatkom mája sa celkové náklady vyšplhali na viac ako 4,8 milióna eur s DPH.

"Našou snahou je jednak odstrániť urbanistickú jazvu, ktorá špatí okolie historického centra, ale aj prilákať investorov a vytvoriť nové pracovné miesta. Pracujeme na tomto projekte už päť rokov, ale koronakríza i vojna na Ukrajine prispeli k obrovskému zdražovaniu. Vidíme, že najnižšie cenové ponuky dnes prichádzajú vo výške viac ako 5,4 milióna eur," priblížil Agócs.

Na financovanie projektu získalo mesto Fiľakovo približne 2,1 milióna eur z programu Interreg a štátneho rozpočtu, dva milióny plánuje hradiť z dlhodobého investičného úveru. Ďalších 400.000 eur samospráve poskytne BBSK.

"Žiaľ, nie je to dostatok, keďže ceny materiálov stále stúpajú. Stále chýba približne 500.000 eur, ktoré pôvodne neboli plánované," dodal podpredseda BBSK Ondrej Lunter. Regionálna a miestna samospráva preto žiadajú o pomoc štát. Argumentujú najmä rizikom prepadnutia európskej dotácie a vytvorením 50 nových pracovných miest v jednom z najmenej rozvinutých okresov.

Nová výrobná hala v bývalej priemyselnej zóne na Šávoľskej ceste má mať rozlohu 2000 štvorcových metrov a slúžiť má pre ľahký priemysel. Prislúchať k nej bude i veľká administratívna budova, parkovisko, nové prístupové a obslužné komunikácie, inžinierske siete, verejné osvetlenie a oplotenie.