Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Vo Fiľakove vystavia vzácne archeologické nálezy posledných rokov

Na archívnej snímke Perényiho bašta Fiľakovského hradu v okrese Lučenec Foto: TASR - Branislav Caban

Výskumy na Fiľakovskom hrade boli v uplynulých rokoch podľa Hradného múzea vo Fiľakove mimoriadne úspešné.

Fiľakovo 27. apríla (TASR) – V galérii Mestského vlastivedného múzea vo Fiľakove vystavia najvzácnejšie archeologické nálezy posledných rokov z Fiľakovského hradu a jeho okolia. TASR o tom informovalo Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF).

Výskumy na Fiľakovskom hrade boli v uplynulých rokoch podľa HMF mimoriadne úspešné, pracovníci múzea sa preto rozhodli nálezy prezentovať nie len odbornej, ale aj širokej verejnosti. Dočasnú výstavu z výberu najvzácnejších nálezov pripravila archeologička múzea Bianka Vozárová.

"Záujemcom bude v rámci nej prezentovaná ukážka najpozoruhodnejších exemplárov posledných výskumných činností, akými sú strieborné a bronzové mince, olovené plomby, rôzne šperky, fajky, súčasti odevu, kovania, a iné kovové či kostené ozdoby," priblížilo múzeum.

Cieľom výstavy je tiež priblížiť verejnosti archeológiu ako vedecký odbor. Jej súčasťou tak bude i prezentovanie práce archeológa a činností, ktoré vykonáva v teréne. Prostredníctvom autentických fotografií či modelových rekonštrukcií budú môcť návštevníci spoznať aj nálezové situácie a formy, ktorými ich archeológ dokumentuje.

Vernisáž s názvom Najvzácnejšie archeologické nálezy posledných rokov z Fiľakova sa uskutoční vo štvrtok (28. 4.) o 16.30 h, výstava bude pre verejnosť prístupná do 31. júla.