Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Výstava holandskej fotografky priblíži holokaust maďarských Rómov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výstava Maďarskí cigáni – Svedectvo preživších mala svoj debut v roku 2014 v budapeštianskom Dome maďarských fotografov.

Fiľakovo 30. októbra (TASR) - V galérii Mestského vlastivedného múzea vo Fiľakove si budú môcť návštevníci v nasledujúcich mesiacoch prezrieť výstavu holandskej fotografky Jutky Rona s názvom Maďarskí cigáni – Svedectvo preživších venovanú pamiatke holokaustu maďarských Rómov. Vernisáž výstavy sa uskutoční v piatok (3. 11.) popoludní. TASR o tom informovalo Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF).

Výstava fotografií, ktorú predstaví fiľakovské múzeum, pochádza z albumu autorky vytvorenom v roku 2010 po predchádzajúcej návšteve Dokumentačného strediska holokaustu v Budapešti. Album sa zameriava na rómskych preživších a ich rodinných príslušníkov a obsahuje tiež rozhovory s príbehmi jednotlivcov. Väčšina záberov vyhotovovala autorka pomocou analógovej technológie.

"Zábery odrážajú pre mnohých dnes už nezvyčajnú rodinnú spolupatričnosť, solidaritu, bezhraničnú lásku k deťom a tiež neskalenú radosť zo života. Rómske rodiny prijali Jutkin záujem a súcit, vďaka čomu vyrozprávali príbehy zo svojej hlboko pochovanej minulosti," priblížili organizátori.

Fotografka maďarského pôvodu Jutka Rona mala dva roky, keď jej rodičia emigrovali do Holandska. Na začiatku svojej kariéry bola predovšetkým divadelnou fotografkou, neskôr sa stala portrétovou fotografkou a autorkou cestopisov a fotoreportérkou. "Počas jej života bolo vydaných desať fotoalbumov a jej snímky boli vystavené po celom svete," dodalo HMF.

Výstava Maďarskí cigáni – Svedectvo preživších mala svoj debut v roku 2014 v budapeštianskom Dome maďarských fotografov. V galérii fiľakovského múzea bude pre verejnosť prístupná do 31. januára 2024.