Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Výstava vo fiľakovskom múzeu priblíži rekonštrukciu miestneho kostola

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Miestnym františkánom sa podarilo pre medzinárodný projekt Interreg dokončiť rekonštrukciu posledných dvoch častí lode, hlavného oltára a Koháryho kaplnky.

Fiľakovo 7. augusta (TASR) – Rozsiahlu rekonštrukciu interiéru rímskokatolíckeho kostola priblíži fotografická výstava, ktorá bude od 15. augusta do 23. októbra sprístupnená v Mestskom vlastivednom múzeu (MVM) vo Fiľakove v okrese Lučenec. Informovala o nej riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo Viktória Tittonová, pod ktoré MVM organizačne patrí.

„Prezentované snímky zachytávajú priebeh reštaurovania barokového kostola Nanebovzatia Panny Márie, ktoré prebiehalo v rokoch 2015 až 2019 v troch etapách. V prvých rokoch sa renovovala svätyňa, chórus a zadná časť lode. Práce boli financované zo zbierok veriacich, prostriedkov od sponzorov i mestskej samosprávy,“ priblížila Tittonová.

Dodala, že následne sa miestnym františkánom podarilo vďaka medzinárodnému projektu Interreg dokončiť rekonštrukciu posledných dvoch častí lode, hlavného oltára a Koháryho kaplnky.

„V roku 1912 uskutočnil rožňavský akademický maliar Július Ádám a jeho spolupracovníci kompletnú renováciu výmaľby interiéru chrámu vrátane zariadení, a počas súčasnej rekonštrukcie sa obnovila práve táto vrstva,“ zakončila riaditeľka múzea.