Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Založenie prvého múzea vo Fiľakove pripomenie online výstava

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Caban

Myšlienka zriadenia múzea vo Fiľakove sa zrodila už v roku 1941, keď sa pri výkope základov protileteckého krytu podarilo objaviť kostru ženy a viacero bronzových predmetov z avarskej doby.

Fiľakovo 6. decembra (TASR) - Vo Fiľakove v okrese Lučenec si tento rok pripomenuli 70. výročie vzniku prvej múzejnej inštitúcie v meste. Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF) pri tejto príležitosti pripravilo i výstavu mapujúcu miestnu históriu múzejníctva, pre aktuálnu pandemickú situáciu však bude dostupná len v online priestore.

"Výstava s názvom 70. výročie založenia fiľakovského múzea predstaví históriu múzejníctva v našom meste výberom artefaktov zo zbierkového fondu inštitúcie," uviedli organizátori. Výstava bude dostupná od 14. decembra na webovej stránke www.hradfilakovo.sk a Facebooku HMF. Súčasťou otvorenia výstavy bude i odovzdávanie pamätných plakiet bývalým a súčasným riaditeľom múzea.

Myšlienka zriadenia múzea vo Fiľakove sa zrodila už v roku 1941, keď sa pri výkope základov protileteckého krytu podarilo objaviť kostru ženy a viacero bronzových predmetov z avarskej doby. Za iniciatívou vytvorenia múzea stál Jozef Denko, proces jeho zakladania však prerušila druhá svetová vojna.

Prvé múzeum vo Fiľakove nakoniec vzniklo až v roku 1951 pod názvom Okresné vlastivedné múzeum pre okres Fiľakovo, ktoré bolo neskôr transformované na mestské múzeum. V súčasnosti sa v meste nachádzajú dva múzejné objekty s bohatou históriou vývoja, ktoré majú prostredníctvom svojho zbierkového fondu vysokú vypovedaciu schopnosť o jednotlivých historických obdobiach.

"Jedným z nich je hradné múzeum zriadené na fiľakovskom hrade, mapujúce dejiny mesta od prvej písomnej zmienky po 17. storočie, a druhým je Mestské vlastivedné múzeum, ktorého expozícia je venovaná dejinám Fiľakova po zničení hradu," priblížilo HMF.