Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

FNsP Žilina dostala 20 nových monitorov dychu novorodencov

Na snímke personál FNsP počas kontroly všetkých osôb vstupujúcich do areálu nemocnice v Žiline. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Spolupráca s nadáciou sa začala podľa riaditeľa žilinskej nemocnice Eduarda Dorčíka v roku 2008.

Žilina 17. februára (TASR) - Oddelenie neonatológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline dostalo 20 nových monitorov dychu od mimovládnej neziskovej organizácie Nadácia Križovatka. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Spolupráca s nadáciou sa začala podľa riaditeľa žilinskej nemocnice Eduarda Dorčíka v roku 2008. "Vďaka tomuto výnimočnému projektu strážia u nás monitory dychu každú novorodeneckú postieľku na jednotke intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti, expektačných lôžkach a všetkých izbách," priblížil.

Primárka novorodeneckého oddelenia FNsP Žilina Katarína Jackuliaková vysvetlila, že monitor dychu nedokáže zamedziť vzniku dýchacích problémov, ale dokáže rozpoznať respiračné poruchy dojčiat. "Ak sa dýchanie bábätka zastaví na viac ako 20 sekúnd, prípadne sa jeho frekvencia zníži pod desať vdychov za minútu, spustí sa zvuková a svetelná signalizácia. Upozorní náš personál alebo rodičov a v prípade potreby tak môžeme včas poskytnúť prvú pomoc," dodala s tým, že ženy si môžu vďaka nadácii zapožičať prístroj aj domov.