Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Folklórne slávnosti pod Kráľovou hoľou sa konajú po 25. raz

Na snímke Folklórna skupina Tepličan z obce Liptovská Teplička počas 25. ročníka Folklórnych slávností Pod Kráľovou hoľou v Liptovskej Tepličke v okrese Poprad v sobotu 30. júla 2022. Foto: TASR - Patrik Koreň

Hlavnou myšlienkou festivalu je stretnutie troch regiónov, Liptov, Spiš a Horehronie, na pomedzí ktorých sa obec Liptovská Teplička sa nachádza.

Liptovská Teplička 31. júla (TASR) - Folklórne slávnosti pod Kráľovou hoľou sa v obci Liptovská Teplička tento víkend konajú po dvojročnej pauze už po 25. raz. Kultúrna referentka na tamojšom obecnom úrade Katarína Fedorová pre TASR priblížila, že tento rok je ich súčasťou aj program Cesty predkov. "Je to maďarsko-ukrajinsko-rumunsko-slovenský projekt, v ktorom hľadáme naše spoločné korene, predkov," objasnila.

Okrem toho, že sa v rámci projektu spracuje štúdia a organizujú sa rôzne výstavy, zrekonštruujú aj požiarnu zbrojnicu v Liptovskej Tepličke, kde vznikne múzeum. V ukrajinskom meste Veľké Berezné zrevitalizujú park, v Novom Meste pod Šiatrom v Maďarsku zase obnovia materskú škôlku.

"Slávnosti vznikli v roku 1996, ako taká odozva na výročie založenia obce, keď bol krásny sprievod, svätá omša a kultúrny program okolitých obcí. Vtedy sa rozhodli začať s organizáciou festivalu, postavil sa taký menší amfiteáter. Postupne sa toto podujatie rozrastalo a rovnako sa zväčšoval aj amfiteáter. Rozšíril sa aj celý areál pri unikátnych zemiakových pivničkách a najväčšom stodolišti na Slovensku s krásnym výhľadom na Vysoké Tatry a ocenené terasovité políčka," priblížila Fedorová. Stodoly využívajú organizátori aj na výstavy fotografií, malieb, tvorivé dielne či remeselné školy.

Hlavnou myšlienkou festivalu je stretnutie troch regiónov, Liptov, Spiš a Horehronie, na pomedzí ktorých sa obec Liptovská Teplička sa nachádza. "V programe teda účinkujú folklórne súbory práve z týchto regiónov, ale mali sme tu aj množstvo hostí z iných kútov Slovenska," doplnila Fedorová. Tradičnou súčasťou festivalu je aj nedeľná svätá omša za nositeľov ľudových tradícií a slávnostný krojovaný sprievod obcou. "Cestu lemujú aj remeslá, ukážky a ochutnávky jedál, prechádza sa aj cez spomínané stodolište," uzatvára Fedorová.