Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Fontána na námestí v Topoľčanoch prešla kompletnou rekonštrukciou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vizuálne atraktívny výraz fontány zabezpečili nové vodné atrakcie s farebným osvetlením.

Topoľčany 6. augusta (TASR) – Fontána na námestí M. R. Štefánika v Topoľčanoch prešla po dvadsiatich rokoch komplexnou rekonštrukciou. Vyžiadal si ju najmä zhoršujúci sa technologický stav, ani estetická funkcia nespĺňala nároky moderného mesta, informovala hovorkyňa mesta Lenka Savarová. Stavebné práce sa začali v apríli tohto roka, zrekonštruovaná fontána s celkovo 54 tryskami bola spustená v júli. Náklady na jej opravu vo výške 141.459 eur boli hradené z rozpočtu mesta.

Na pôvodnej fontáne mesto každý rok pred spustením vykonávalo potrebnú údržbu, čistenie aj drobné opravy. Chemická úprava vody bola riešená manuálne. Podľa primátorky Alexandry Gieciovej sa však vek prejavil na technológii, rozvodoch, použitých materiáloch aj celkovej funkčnosti. "Bolo potrebné pristúpiť k dôkladnejšej rekonštrukcii a obnove," povedala Gieciová.

Rekonštrukcia spočívala v kompletnej modernizácii technológie s novými osvetlenými vodnými atrakciami. Poškodené betónové dno nádrže bolo nahradené novým dnom s keramickým obložením a s prelivovým odtokovým žľabom po obvode. Architektonické a výtvarné riešenie, ako aj kamenné lemovanie vychádza z pôvodného tvaru fontány. Dávkovanie prostriedku na dezinfekciu a úpravu pH je automaticky regulované zariadením, ktoré kontinuálne meria a vyhodnocuje kvalitu vody.

Vizuálne atraktívny výraz fontány zabezpečili nové vodné atrakcie s farebným osvetlením. Pôvodných osem penových trysiek bolo sústredených do kruhu v strede fontány, čím sa dosiahol dojem mohutného vodného stĺpa. Čerpadlá sú vybavené frekvenčnými meničmi, čo umožňuje meniť jeho výšku a tvar. Medzi tryskami sú situované RGB LED svietidlá nasvetľujúce prúd vody.