Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Fontána v Piešťanoch pri hoteli Slovan je už súčasťou mestského parku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Hotel Slovan zatvorili v roku 1985 a súbežne s ním aj fontánu, ktorá podľa slov riaditeľa Balneologického múzea Imricha Wintera (BMIW) Vladimíra Krupu vyrástla na mieste niekdajšej Park Vily.

Piešťany 15. júna (TASR) – Priestor okolo fontány zatvoreného hotela Slovan sa po 40 rokoch sprístupnili verejnosti a stal opätovne integrálnou súčasťou piešťanského mestského parku. Podľa marketingového riaditeľa vlastníka, Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany (SLKP) Petra Hlaváča súčasný stav nie je konečný, v blízkej dobe tam osadia aj kópie pôvodných sôch.

Hotel Slovan zatvorili v roku 1985 a súbežne s ním aj fontánu, ktorá podľa slov riaditeľa Balneologického múzea Imricha Wintera (BMIW) Vladimíra Krupu vyrástla na mieste niekdajšej Park Vily. Hotel s pôvodným pomenovaním Rónai bol pôvodne začiatkom 20. storočia postavený pre bohatú klientelu kúpeľov. SLKP sa v priebehu uplynulých rokov snažili otázku chátrajúcej stavby riešiť vlastnými investíciami i predajom, nedošlo však doteraz k rozuzleniu a hotel chátra. No aktivisti mesta Piešťany začali postupne vyvíjať iniciatívu aspoň na znovuotvorenie priestoru reprezentatívnej fontány pred ním, k nim sa neskôr pridala aj radnica.

Doterajší riaditeľ kúpeľov Andreas Schuster pred časom uviedol, že sa na sprístupnenie fontány, ktorá zostala za plechovým oplotením, chystali už pred vyše dvoma rokmi, úmysel zahatala pandémia ochorenia COVID-19. Priestor v tomto roku po niekoľkých brigádach dobrovoľníkov i manažmentu kúpeľov pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu Trnava zostal vyčistený, bez náletových drevín. Reštaurátori dostali za úlohu obnoviť balustrády.

"Zadali sme aj výrobu kópií sôch, bude to však nejaký čas trvať," uviedol Hlaváč. Oboje bolo darom dedičov rodu Pálffy, pochádzali z ich kaštieľa v Kráľovej pri Senci. Originály sôch sa v súčasnosti nachádzajú v záhrade hotela Thermia Palace, kde ich kúpele chcú aj ponechať. Samotné teleso okolo 20 metrov dlhej fontány nateraz zostáva bez vody a je v nej nasypaný štrk. Fontánu verejnosti sprístupnili s otvorením tohoročnej letnej kúpeľnej sezóny, lokalita prechádza pod správu mesta, bude sa o ňu starať a osadí tam aj kamery mestskej polície.