Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Poznáte Riazanskú ulicu v Bratislave? Takto vyzerala v roku 1960

Kombo snímka. Foto: V. Přibyl/Ľ. Deák

Teraz.sk prináša ďalšie zo série fotoporovnaní v projekte Bratislava VTEDY a TERAZ.

Spravodajský portál Teraz.sk vám opäť prináša na svojich stránkach nové fotografie v seriáli Bratislava VTEDY a TERAZ.

V rámci FOTOPOROVNANIA situácie vtedy a teraz sú snímky z archívu Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) konfrontované s aktuálnymi zábermi amatérskeho fotografa Ľubomíra Deáka, ktorému učarovali premeny jeho rodného mesta – Bratislavy. Deák fotí aktuálne snímky vždy z toho istého miesta a uhla pohľadu, aký prináša aj archívna historická fotografia. Dokonca, pri niektorých archívnych snímkach nájdete popis, ktorý bol napísaný v čase, kedy vznikla daná fotografia.


19. september 1960
Na archívnej snímke z 19. septembra 1960 rozsiahla bytová výstavba na sídlisku Februárka. Vtedy tam stavbári dokončovali blok 9 až 21 z liateho betónu. Výstavbu jedného takéhoto bytového domu, v ktorom bolo dokopy 253 bytov, trvala približne 9 mesiacov.Do roku 1970 každej rodine vyhovujúci byt, to bola úloha, pred ktorou stále v tom čase naši stavbári. K splneniu tejto úlohy prispievala nesporne aj družstevná bytová výstavba. len do Bratislavy sa dovtedy nasťahovalo do družstevných bytov 900 rodín a v najbližších mesiacoch mali stavbári odovzdať ďalších 500 bytov.
Foto: V. Přibyl


Júl 2021
Na snímke z júla 2021 pohľad z hasičskej stanice Halkova. Na snímke je Riazanská ulica, kde pre jej rozšírenie zmizli rodinné domy.
Foto: Ľubomír Deák