Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

FOTOPOROVNANIE: Mohutná výstavba sídlisk od Ostredkov po Pošeň 1963-65

Sídliská Štrkovec, Ostredky, Trávniky, Pošeň vtedy a dnes, kobo snímka Foto: TASR

Pri príležitosti 30. výročia bratislavského Ružinova prinášame konfrontáciu historických a aktuálnych fotografií z výstavby sídlisk od Štrkovca až po Pošeň.

Bratislava 27. augusta (Teraz.sk) - Bratislavská mestská časť Ružinov si tento rok pripomína 30. výročie svojho vzniku. Minulosť, súčasnosť, ale aj to čo samospráva a jej občania očakávajú v blízkej i vzdialenej budúcnosti sú témami desiatok podujatí.

Patria k nim aj spomienky na to, ako sa v 60. rokoch minulého storočia rozbiehala masívna výstavba na jeho dnešnom území. Toto obdobie dnes návštevníkom Ružinova pripomínajú billboardy s dobovými zábermi, ktoré pochádzajú z archívu Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR).

Premeny Ružinova pripomína výstava fotografií. Tá ponúka záujemcom pohľady na túto mestskú časť spred desaťročí a zároveň súčasný uhol pohľadu. Dobové fotografie TASR sú doplnené zábermi fotografa Ľubomíra Deáka, ktoré vznikli len pred niekoľkými týždňami.

Z tejto výstavy vyberáme dnešné FOTOPOROVNANIE mohutnej výstavby sídlisk od Štrkovca až po Pošeň v roku 1965 s aktuálnou realitou tejto časti Bratislavy.

Foto: 27.03.1965 Sídliská. Nové pohľady sa naskytujú návštevníkovi juhozápadnej časti Bratislavy v obvode Ružinov, kde rastú sídliská Štrkovec, Ostredky, Trávniky, Pošeň. Do roku 1967 a 68 sa počíta, že tu bude bývať spolu 60 tisíc obyvateľov. Na obr. výstavba prvej mimoúrovňovej križovatky v Bratislave.
Foto: TASR/K.Cích


Sídliská Štrkovec, Ostredky, Trávniky, Pošeň, september 2020
Foto: TASR/Ľ. Deák


Archív verejnoprávnej TASR obsahuje viac ako jeden a pol milióna objektov, ktoré zachytávajú históriu života na Slovensku od konca 2. svetovej vojny. Náhľady fotografií sú verejné prístupné na internete a záujemcovia v ňom môžu listovať na stránke vtedy.tasr.sk.


FOTO: 10.10.1963 Vo východnej časti Bratislavy vyrastá mohutný sídliskový komplex, v ktorom bude do roku 1967 bývať asi 60.000 obyvateľov. Stavbári bratislavských Pozemných stavieb tu uplatňujú progresívne metódy výstavby v prúdových prevádzkach. V II. štvrťroku získali Červenú štandardu za prvenstvo v prúdovej výstavbe systémom liateho betónu a v tradičnej výstavbe.10.-15. Pohľady na novovybudované sídlisko Štrkovec. V tejto časti sídliska vidno vežové domy z liateho betónu
Foto: TASR/Š. Petráš


Trávniky 15.3.2021, Vejárová fontána v parku Andreja Hlinku
Foto: TASR/ Ľ.Deák


Foto: 13.08.1965 Na novom sídlisku Trávniky v Bratislave dokončujú pracovníci Pozemných stavieb novú 25 triednu deväťročnú školu nákladom 5,400 000 Kčs. Nová škola bude mať dva učebné pavilóny, pavilón pre špeciálne predmety, jedáleň s družinou, telocvičňu, ihrisko a mičurinské pole. V týchto dňoch pracujú stavbári na kompletizácii učebných pavilónov, úprave terénu a na spojovacej chodbe — krytou pergolou tak, aby v novom školskom roku mohli do školských lavíc zasadnúť deti tohto sídliska. Pohľad na budovu novej školy na sídlisku Trávniky.
Foto: TASR/Š. Petráš


ZŠ Nevädzová, 10.3.2021
Foto: TASR/Ľ.Deák