Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

FOTOPOROVNANIE: Obrovská povodeň v Petržalke v roku 1954 a pohľad dnes

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk prináša ďalšie zo série fotoporovnaní v projekte Bratislava VTEDY a TERAZ.

Spravodajský portál Teraz.sk od októbra 2021, pokračuje na svojich stránkach v seriáli Bratislava VTEDY a TERAZ, ktorý sa v lete objavil v súvislosti s výročím vzniku bratislavskej mestskej časti Ružinov.

Vrámci FOTOPOROVNANIA situácie vtedy a teraz sú snímky z archívu Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) konfrontované s aktuálnymi zábermi amatérskeho fotografa Ľubomíra Deáka, ktorému učarovali premeny jeho rodného mesta – Bratislavy. Deák fotí aktuálne snímky vždy z toho istého miesta a uhla pohľadu, aký prináša aj archívna historická fotografia.

Rok 1954
Petržalku postihla masívna povodeň, zasiahla aj štvrť pri nej - Starý Háj. "Pri poklese hladiny Dunaja v Bratislave priemerne o viac ako 1 cm za hodinu značí, že hladina v piatok 16.t.m. klesla oproti najvyššej dosiahnutej úrovni o 26 cm. Napriek tomu spodné vody stúpajú aj naďalej a ohrozujú objekty a obytné budovy najmä v nízkych polohách. Okrem toho premočené hrádze umožňujú presakovanie vody," píše sa v pôvodnej dobovej popiske k fotografii, ktorú 17.7.1954 urobil Jožo Teslík.

17.07.1954Pri poklese hladiny Dunaja v Bratislave priemerne o viac ako 1 cm za hodinu značí, že hladina v piatok 16.t.m.klesla oproti najvyššej dosiahnutej úrovni o 26 cm. Napriek tomu spodné vody stúpajú aj naďalej a ohrozujú objekty a obytné budovy najmä v nízkych polohách. Okrem toho premočené hrádze umožňujú presakovanie vody.
Foto: TASR/Jožo Teslík


Rok 2021
Aktuálny pohľad z 23.9.2021 drámy z rokov päťdesiatych vôbec nepripomína. Dunaj je regulovaný Vodným dielom Gabčíkovo, aj systémom protipovodňových hrádzí. Pohľad zodpovedajúci historickej fotografii našiel Ľ. Deák na ihrisku Bradáčova.

Pohľad z ihriska Bradáčova, 23.9.2021.
Foto: Ľ. Deák.