Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

FOTOPOROVNANIE: Stavba Budúcnosti v roku 1971 a prítomnosť (Ostredky)

Ostredky, Budúcnosť, kombo snímka Foto: TASR

Pri príležitosti 30. výročia bratislavského Ružinova prinášame konfrontáciu historických a aktuálnych fotografií z Ostredkov.

Bratislava 24. augusta (Teraz.sk) - Bratislavská mestská časť Ružinov si tento rok pripomína 30. výročie svojho vzniku. Minulosť, súčasnosť, ale aj to čo samospráva a jej občania očakávajú v blízkej i vzdialenej budúcnosti sú témami desiatok pripravovaných podujatí.

Patria k nim aj spomienky na to, ako sa v 60. rokoch minulého storočia rozbiehala masívna výstavba na jeho dnešnom území. Toto obdobie dnes návštevníkom Ružinova pripomínajú billboardy s dobovými zábermi, ktoré pochádzajú z archívu Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR).

Premeny Ružinova pripomenie aj ďalšia pripravovaná výstava fotografií. Tá ponúkne záujemcom pohľady na túto mestskú časť spred desaťročí a zároveň súčasný uhol pohľadu. Dobové fotografie TASR sú doplnené zábermi fotografa Ľubomíra Deáka, ktoré vznikli len pred niekoľkými týždňami.

Z tejto výstavy vyberáme dnešné FOTOPOROVNANIE ružinovských Ostredkov.


V hodnote 12 miliónov korún dokončili pracovníci Pozemnýchstavieb Bratislava jednoposchodovú budovu obchodného centrav Ružinove, kde okrem všetkých druhov obchodov, bude aj moderne vybavená reštaurácia s kaviarňou a komunálne služby.Obchodné centrum má slúžiť obyvateľom Ružinova od septembratohto roku. (roku 1971, pozn. TASR)
Foto: TASR/B. Palkovič


Obchodné centrum Budúcnosť v prítmnosti (13.3.2021).
Foto: TASR/Ľ.Deák



Archív verejnoprávnej TASR obsahuje viac ako jeden a pol milióna objektov, ktoré zachytávajú históriu života na Slovensku od konca 2. svetovej vojny. Náhľady fotografií sú verejné prístupné na internete a záujemcovia v ňom môžu listovať na stránke vtedy.tasr.sk.


Pohľad na 25 triednu školu na Ostredkoch, ktorú stavbáridokončujú. Bude to stredná všeobecnovzdelávacia škola.(foto 12.8.1966)
Foto: TASR/Petráš


Stredná športová škola, Ostredky, 13.3.2021
Foto: TASR/Ľ.Deák



Unikátne fotografie: Výstavba Ružinova



Nová štvrť v BratislaveVo východnej časti Bratislavy vyrastá mohutný sídliskový komplex, v ktorom bude do roku 1967 bývať asi 60.000 obyvateľov. Stavbári bratislavských Pozemných stavieb tu uplatňujú progresívne metódy výstavby v prúdových prevádzkach. V II. štvrťroku získali Červenú štandardu za prvenstvo v prúdovej výstavbe systémom liateho betónu a v tradičnej výstavbe.
Foto: TASR/Š. Petráš


Dátum 06.05.1965Pozemné stavby - budovatelia BratislavyZáväzkové hnutie na počesť 20. výročia oslobodenia ČSSR našlo širokú ozvenu v kolektívoch bratislavských Pozemných stavieb, 71 kolektívov stavbárov sa zameralo najmä na skvalitnenie, zrýchlenie a zlacnenie stavebnej výroby. Podnik Pozemné stavby v Bratislave, od svojho vzniku v roku 1951 až doteraz postavil v Bratislave a na okolí 30 tisíc bytov, čo je mesto pre vyše 100 tisíc obyvateľov. K tomu sa radia desiatky školských, zdravotníckych a účelových zariadení.
Foto: TASR/Št.Petráš