Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

FOTOPOROVNANIE: Zrkadlový háj ešte bez bytoviek, spomínate si na to?

Kombo snímka. Foto: Ľ. Deák/J. Kolenčík – ČSTK

Teraz.sk prináša ďalšie zo série fotoporovnaní v projekte Bratislava VTEDY a TERAZ.

Spravodajský portál Teraz.sk od októbra 2021, pokračuje na svojich stránkach v seriáli Bratislava VTEDY a TERAZ, ktorý sa v lete objavil v súvislosti s výročím vzniku bratislavskej mestskej časti Ružinov.

V rámci FOTOPOROVNANIA situácie vtedy a teraz sú snímky z archívu Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) konfrontované s aktuálnymi zábermi amatérskeho fotografa Ľubomíra Deáka, ktorému učarovali premeny jeho rodného mesta – Bratislavy. Deák fotí aktuálne snímky vždy z toho istého miesta a uhla pohľadu, aký prináša aj archívna historická fotografia.

1976
V bytovej výstavbe Bratislavy majú podniky Ministerstvastavebníctva SSR dokončiť v rokoch 1976- 80 24 500 bytov, z toho dve tretiny v Petržalke. V druhej polovici mája tu začali pracujúci Pozemných stavieb budovať prvé byty, kde by sa už koncom roka mali sťahovať obyvatelia sídliska Zrkadlový háj I. Na týchto miestach vyrastie sídlisko Zrkadlový háj I. II. III. s počtom 14 457 bytov, archívna snímka zo 4. júna 1976.
Foto: J. Kolenčík – ČSTK


2021
Pohľad na druhú stranu z Romanovej ul. Začiatok výstavby Petržalky, snímka z 23. septembra 2021.
Foto: Ľ. Deák


1976
V bytovej výstavbe Bratislavy majú podniky Ministerstvastavebníctva SSR dokončiť v rokoch 1976- 80 24 500 bytov, z toho dve tretiny v Petržalke. V druhej polovici mája tu začali pracujúci Pozemných stavieb budovať prvé byty, kde by sa už koncom roka mali sťahovať obyvatelia sídliska Zrkadlový háj I. Prednosťou novovybudovaného sídliska je, že dopravná sieť,občianska a technická vybavenosť sa uskutočňuje ešte pred postavením bytových jednotiek. Samoobsluhu (na snímke)otvoria v máji 1977, archívna snímka zo 4. júna 1976.
Foto: J. Kolenčík – ČSTK


2021
Pohľad z Romanovej ulice. Vzadu bude stáť Technopol, snímka z 23. septembra 2021.
Foto: Ľ. Deák