Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Fresky v kostoloch v Gemeri a Malohonte majú značku Európske dedičstvo

Kostol v Rimavskom Brezove. Foto: TASR- Branislav Caban

Značka Európske kultúrne dedičstvo (European Heritage Label) funguje v od roku 2013.

Rimavská Sobota 13. augusta (TASR) – Stredoveké fresky v 12 kostoloch v Gemeri a Malohonte získali ako prvé na Slovensku značku Európske dedičstvo. Udeľujú ju lokalitám alebo objektom, ktoré reprezentujú európsku históriu. TASR o tom informovala Zuzana Jóbová z krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus.

Pripomenula, že značka odráža aj spoločné európske hodnoty a ich vplyv na rozvoj kultúry a spoločnosti. Zástupcovia evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV), katolíckej cirkvi a reformovanej kresťanskej vyzdvihli hodnoty tohto sakrálneho dedičstva v historickom a duchovnom vývoji Gemera a Malohontu. "Zároveň je pre mňa táto značka symbolom spolupráce. Spojili sa dva kraje, cirkvi, občianske združenie a samosprávy, aby spoločne dosiahli jeden cieľ," uviedla evanjelická farárka z cirkevného zboru ECAV v Rimavskom Brezove v okrese Rimavská Sobota Janka Miháliková.

Podľa Jóbovej tento rok v letnej sezóne väčšinu ocenených kostolov sprístupňujú pre turistov a návštevníkov počas sobôt. Informácie o možnostiach návštevy chrámov poskytuje združenie Gotická cesta ako aj organizácie cestovného ruchu na svojich weboch a profiloch na sociálnych sieťach. Okrem toho je možné navštíviť kostoly aj počas organizovaných podujatí.

Značka Európske kultúrne dedičstvo (European Heritage Label) funguje v od roku 2013. Po úprave podmienok na jej získanie ju doteraz dostalo 48 lokalít v Európe. Tento rok Európska komisia pridelila titul Európske kultúrne dedičstvo 12 lokalitám. Značka spája a prezentuje spoločnú históriu kontinentu na podklade konkrétnych miest, predmetov, ale aj nehmotného kultúrneho dedičstva s kľúčovou úlohou v histórii Európy.