Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

P. FREŠO: Výbor regiónov odmieta rozpočtové škrty EÚ na úkor ľudí

Pavol Frešo Foto: TASR/Michal Svítok

Pavol Frešo povedal, že Výbor regiónov nesúhlasí s tým, aby škrty v budúcom sedemročnom rozpočtovom balíku išli na úkor európskych regiónov, na úkor politiky súdržnosti a ekologických politík.

Brusel 1. februára (TASR) - Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo, ktorý sa dnes zúčastnil na záverečnom dni 99. plenárneho zasadnutia Výboru regiónov v Bruseli, uviedol, že hlavnou témou zasadnutia bola tvorba budúceho rozpočtového programu EÚ na roky 2014-20, kde Výbor regiónov nesúhlasí s tým, aby bol rozpočet znižovaný na úkor regiónov.

Frešo v rozhovore pre TASR povedal, že Výbor regiónov nesúhlasí s tým, aby škrty v budúcom sedemročnom rozpočtovom balíku išli na úkor európskych regiónov, na úkor politiky súdržnosti a ekologických politík.

"Ak sa má niekde šetriť, nech sa šetrí na administratíve. Tu v Bruseli. Nech sa šetrí na administratívnych nákladoch, prípadne v iných centrách, ale nech sa nešetrí na tom, čo ľudia dostanú priamo v regiónoch. Za toto som zdvihol ruku bez mihnutia oka," poznamenal Frešo.

Uznesenia Výboru regiónov majú iba odporúčací charakter, nie sú záväzné, avšak bratislavský predseda samosprávneho kraja upozornil, že Výbor regiónov združuje ľudí zo všetkých regiónov EÚ a je vnímaný ako druhý európsky parlament, vytvorený z ľudí, ktorí sú zastúpení v regionálnej samospráve. Frešo zdôraznil, že je to najvyšší reprezentatívny orgán regiónov, aký vôbec v Európe existuje.

"Aj páni premiéri musia rozmýšľať, či pôjdu proti svojim regiónom, a myslím, že toto odporúčanie musia brať veľmi vážne," uviedol Frešo v súvislosti s budúcotýždňovým rozpočtovým summitom v Bruseli, kde sa lídri EÚ už druhýkrát pokúsia dohodnúť na finálnej podobe dlhodobého rozpočtu únie.

Frešo v závere dodal, že najdôležitejším posolstvom plenárneho zasadania Výboru regiónov je skutočnosť, že regióny musia mať svoje rozvojové impulzy a príjmy garantované. Podľa jeho názoru ľudia v regiónoch, ktorí sa na chod EÚ priamo skladajú, musia za to dostať vyváženú protihodnotu.