Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

FS Kráľovianka odháňa choroby spevom, prvé kroje mali zo závesov

Na archívnej snímke členky olklórneho súboru Kráľovianka, zľava Margita Maľučka, Mária Mazáková, Božena Kohútová a Magdaléna Papierniková v obci Kráľovce v okrese Košice - okolie 18. septembra 2020. Foto: EASYFOTO TASR - Diana Semanová

Svoje prvé vystúpenie mali dva mesiace od svojho vzniku, premiéru mali na schôdzi tunajšej jednoty dôchodcov. Postupne chodili vystupovať na viacero akcií.

Kráľovce 19. septembra (TASR) – Zahnať choroby pomáhajú zloženiu Folklórneho súboru (FS) Kráľovianka z obce Kráľovce v okrese Košice-okolie spev a tanec. Pre TASR to povedala vedúca súboru Magdaléna Papierniková s tým, že táto aktivita im dáva pocit, že sú užitočnými aj v starobe.

Každá máme nejaký vek, chorobu. Človek tým odbúrava všetky stresy. Spev a hudba liečia. My aj zatančíme, zaspievame,“ hovorí s tým, že FS funguje tri roky, v súčasnosti ho tvorí sedem žien v dôchodkovom veku a stálym členom je aj jeden muž. „Ten jeden chlap je môj manžel, viacerí sa nedali zlákať. Všetky sme sa sem vydali alebo si postavili dom. Nie sme rodáčky, ale dali sme si názov Kráľovianka, lebo reprezentujeme túto obec,“ povedala. V abovskom nárečí spolu spievajú tradičné ľudové piesne, ale vymýšľajú aj svoje vlastné. „Na mieru“ zložili napríklad i pieseň pre oslávenca, ktorému blahoželali k narodeninám.

Svoje prvé vystúpenie mali dva mesiace od svojho vzniku, premiéru mali na schôdzi tunajšej jednoty dôchodcov. Postupne chodili vystupovať na viacero akcií vrátane oslavných dní obcí v okolitých dedinách. Vlani sa prvýkrát zúčastnili aj na regionálnej postupovej súťaži a prehliadke hudobného folklóru Dargovská ruža, kde sa umiestnili v striebornom pásme. Ako Papierniková povedala, prekvapilo ich to o to viac, že sa považujú za začiatočníčky.

Nacvičujú raz týždenne, pred vystúpeniami aj častejšie. V uplynulých mesiacoch ich mali naplánované viacero, väčšina podujatí sa však zrušila pre pandémiu nového koronavírusu. Tento čas využili na nahrávanie svojho prvého CD, videoklipu aj fotenie kalendára v krojoch. „Nie sme nejaká zisková organizácia, ktorá by zarábala. Ináč nevieme, len tak, že predáme nejaký kalendárik známym a dajú nám navyše nejaké to euro, aby sme mali na harmonikára. Dnes je ťažké nejakého zohnať a nie je to lacná záležitosť. Vyplatiť ho treba. A keď my ideme spievať len tak zadarmo, musíme z vlastných,“ povedala s tým, že sprievod im niekedy robí aj ozembuch.

Aj keď už majú kroje na leto i na zimu, pri tých prvých improvizovali. „Treba s niečím začať, viete ako peniažky a dôchodkyne. Dala som ich šiť zo závesu,“ spresnila s tým, že v nich bolo teplo a trochu púšťali farbu. Niekoľko autentických záster či sukní zdedili aj po svojich mamách a starých mamách.

Na snímke vedúca folklórneho súboru Kráľovianka Magdaléna Papierniková ukazuje prvý kroj. Ušitý je zo závesov. Ako povedala, je v ňom teplo a trochu farbí. Kráľovce v okrese Košice - okolie 18. septembra 2020.
Foto: EASYFOTO TASR - Diana Semanová


Všetky členky FS Kráľovianka majú viac ako 60 rokov. Najstaršou je Mária Mazáková, ktorá má 78 rokov. „Som veľmi spokojná a teším sa, že môžem byť v tomto kolektíve. Pochádzam od Prešova, som Šarišanka, ale snažím sa spievať tak, ako sa tu spieva. Prajem každému, nech sa na to dá, lebo viem, že dačo robím, že žijem. Cítim sa tu veľmi dobre,“ povedala.