Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

FTÁČNIK: Ak chceme brániť zhromaždeniu fašistov, musíme byť šikovnejší

Z národného pochodu za samostatné Slovensko 14. marca 2015 v Bratislave. Na snímke bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik na Mickiewiczovej ulici, kde polícia uzavrela antifašistov. Foto: TASR/Michal Svítok

Exprimátor Bratislavy davu vysvetľoval, že postup polície je v súlade so zákonom.

Bratislava 14. marca (TASR) - Na účinný spôsob, ako zabrániť zhromaždeniu a pochodu nacionalistov v Bratislave, je potrebné myslieť dopredu a využiť na to všetky zákonné spôsoby. Myslí si to exprimátor Bratislavy Milan Ftáčnik, ktorý navrhuje, aby na miesta, kde sa chcú 14. marca zhromažďovať nacionalisti, boli dopredu ohlásené zhromaždenia prívržencov antifašizmu.



Ftáčnik dnes upokojoval situáciu na Mickiewiczovej ulici, kde polícia zablokovala cestu prívržencom hnutia Antifa. Tí nasledovali pochod nacionalistov, ktorí smerovali k Martinskému cintorínu, k hrobu Jozefa Tisa.

Ftáčnik davu vysvetľoval, že postup polície je v súlade so zákonom. Poukázal na to, že polícia v záujme ochrany verejného poriadku zastavila antifašistov preto, lebo "bráni zhromaždeniu, ktoré nie je ohlásené". "Keby sme si my ohlásili zhromaždenie pred Martinským cintorínom, polícia by chránila nás antifašistov," vysvetľoval Ftáčnik. "Keďže si ho ale ohlásili fašisti a nebolo zakázané, polícia musí podľa zákona zabezpečiť právo organizátora uskutočniť akciu. Bohužiaľ, je to tak," dodal bývalý primátor hlavného mesta.

Ftáčnik preto nabáda k tomu, aby už dopredu a včas boli miesta, na ktorých sa chcú nacionalisti zhromaždiť, zablokované tým, že sa na nich ohlásia zhromaždenia antifašistov.

Na pochode nacionalistov za samostatné Slovensko, ktorý sa dnes uskutočnil v Bratislave, sa zúčastnilo viac ako 100 ľudí. Po zhromaždení na Hodžovom námestí sa sprievod vydal smerom k Martinskému cintorínu v Ružinove. K Námestiu SNP, na ktorom organizovala iniciatíva Bratislava bez náckov blokádu pochodu, sa nacionalisti ani nepriblížili. Polícia ich odklonila od Suchého mýta smerom k Námestiu 1. mája a Kollárovmu námestiu. Pri Obchodnej ulici musela polícia zakročiť proti prívržencom hnutia Antifa, ktorí sa k nacionalistom snažili dostať cez Mariánsku ulicu. Muži zákona im však cestu zablokovala a následne na Mickiewiczovej ulici ich vyzvala, aby v záujme zabezpečenia verejného poriadku zotrvali na mieste.