Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Fujaristi sa stretnú v Čičmanoch na celoslovenskom podujatí

Na snímke vpravo Michal Fiľo so synom Matúšom počas úvodného otvorenia prezentácie výroby fujár pre verejnosť na podujatí Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane! počas 15. ročníka celoslovenského stretnutia fujaristov v Čičmanoch 23. septembra 2021. Foto: TASR – Erika Ďurčová

Návštevníci sa počas štyroch festivalových dní budú môcť zúčastniť na tvorivých dielňach.

Čičmany 12. septembra (TASR) - Celoslovenské stretnutie fujaristov pod názvom Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane! sa uskutoční od 21. do 24. septembra v Čičmanoch. TASR o tom informovalo Krajské kultúrne stredisko (KrKS) v Žiline.

Návštevníci sa počas štyroch festivalových dní budú môcť zúčastniť na tvorivých dielňach. "Štvrtok (21. 9.) a piatok (22. 9.) bude zameraný na výrobu a hru na fujare pod vedením Matúša a Michala Fiľovcov. Lektori Miroslav Štefánik a Igor Dundek budú od piatka do nedele (24. 9.) predvádzať proces výroby fujary trombity. Piatkové popoludnie pod názvom Spomienky a odkazy majstrov bude venované výrobcovi fujár a píšťal Alexandrovi Králikovi," uviedlo KrKS.

V sobotnom programe vystúpia fujaristi zo Slovenska a zahraničia, FSk Poničan z Poník, Trombitáši FS Javorník z Lúk pod Makytou, Chlopi z Heľpy, FSk Lastovienka z Čičmian, heligonkár Juraj Krahulec, sólisti a gajdoši. "V nedeľu sa uskutoční slávnostná svätá omša venovaná nositeľom tradícií. Poobede sa v galaprograme predstavia fujaristi, FS Bystrina, Trombitáši FS Javorník z Lúk pod Makytou, FSk Lastovienka z Čičmian, heligonkári, gajdoši, Trombitáši FSk Hájiček Chrenovec Brusno a Martin Repáň," doplnilo KrKS.

Autorom programov je majster ľudovej umeleckej výroby Michal Fiľo. Organizátormi podujatia sú KrKS v Žiline, obec Čičmany a kaštieľ Čičmany. Podujatie z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia, Žilinský samosprávny kraj a koná sa v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva.