Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Furmani s ťažnými koňmi opäť súťažili o Hriňovskú fujarku

Na snímke 18. ročník zimnej furmanskej súťaže ťažných koní o Hriňovskú fujarku pri futbalovom ihrisku na Murinke v Hriňovej, v okrese Detva 28. januára 2023. Foto: TASR - Ján Krošlák

Podobné furmanské preteky, kde rozhoduje sila, rýchlosť a obratnosť, organizujú aj iné mestá a obce v Banskobystrickom samosprávnom kraji.

Hriňová 28. januára (TASR) - Zimná furmanská súťaž ťažných koní o Hriňovskú fujarku, ktorej 18. ročník sa uskutočnil v sobotu v Hriňovej, pozná svojich víťazov. Furmanmi dňa sa stali Ján Francisty ml. a pomocník Ján Francisty st. z Krupiny so svojimi koňmi, poľským chladnokrvníkom Setom a ardenským žrebcom Dolárom. Pre TASR to po skončení pretekov uviedol Martin Kliment, vedúci oddelenia školstva, kultúry, mládeže a športu hriňovského magistrátu.

Tradičné furmanské preteky v Hriňovej sa uskutočnili po dvojročnej pandemickej prestávke a prihlásilo sa na ne 18 súťažných párov zo Slovenska a jeden z Českej republiky. Furmani súperili v troch disciplínach, v slalome na čas, v silových súťažiach v páre a v jednotke.

"Tešíme sa veľkému záujmu furmanov, ktorí reprezentujú toto tradičné krásne remeslo, kráse ťažných koní a, samozrejme, tiež priazni našich návštevníkov," reagoval primátor Stanislav Horník.



Podobné furmanské preteky, kde rozhoduje sila, rýchlosť a obratnosť, organizujú aj iné mestá a obce v Banskobystrickom samosprávnom kraji, ale hriňovské bývajú v zime prvé. Sobotňajšie boli spojené aj s ochutnávkou zabíjačkových špecialít a jarmokom. "Súťaž dopadla dobre, počasie nám vyšlo. Tak veľa divákov sme na súťaži ešte nemali," dodal Kliment.